e-România, proiectul de jumătate de miliard de euro, a murit. Cu ce va fi înlocuit EXCLUSIV

09 12. 2012
eromania2_13166800

Dacă la început eRomânia se voia un site complex unde cetăţenii aveau disponibile 20 de servicii online în cadrul domeniilor portalului, adică e-Sănătate, e-Mediu, e-Transport, e-Agricultură, e-Justiție, e-Educație, e-Cultură, e-Biserică, e-Turism, e-Asociativ, e-Sport și e-Participar, e-Educație, e-Sănatate (fișe medicale electronice), plată online a taxelor, dar și standardizarea autorizațiilor, acum noul proiect denumit eRomânia 2 va fi un portal de relevanţă naţională.

“Ar fi bine să definim acest concept de e-România pentru că el a fost un concept, nu numai un proiect. Este legiferat de o strategie şi trebuia să fie distribuit pe mai multe proiecte cu resurse aferente. Deocamdată discutăm de un singur proiect care este şi sub auspicii contractuale: este e-România 2 şi se referă la un portal de relevanţă naţională pentru România de care fiecare român are nevoie şi va fi o sursă de informaţie pentru orice turist sau investitor care ar vrea să ştie mai multe despre această ţară”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Diana Voicu, director în cadrul Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii informaţionale.

Potrivit acesteia, evaluarea iniţială se baza pe un concept şi nu pe un proiect. “Conceptul iniţial ţinea de o strategie care trebuia să fie implementată pe trei ani de zile într-un mandat anterior şi care avea o estimare de 500 de milioane de euro. Noi vorbim de un contract care are o valoare de 54 de milioane de lei, aproximativ 12 milioane de euro, şi vorbim de un sistem informatic care va beneficia de contribuţiile unor reprezentanţi a celor peste 3.200 de comunităţi din România”, a mai spus reprezentanta MCSI.

Proiectul eRomânia are ca furnizor de servicii pe Omnilogic, iar odată cu venirea unui nou management al proiectului începând cu luna iunie 2012 toată filosofia din spatele portal a fost schimbată ca proiectul să fie aliniat la noile condiţii socio-economice,

“Acest modificări aduse proiectului pornesc de la experienţa personală pe care o am, şi care se numeşte „Programul Economia bazată pe cunoaştere” şi care s-a adresat unui număr de 255 de comunităţi dezavantajate din punct de vedere al cunoaşterii IT şi care şi-a demonstrat rezultatele. Am revizuit puţin acest concept al proiectului eRomânia şi sunt convinsă că o să ajungă cel puţin să atingă standaredele proiectului anterior “Economia bazată pe cunoaştere” a mai spus Diana Voicu.

Potrivit acesteia, noul proiect e-România are un model de business care s-a dovedit sustenabil în proiectul anterior. Se bazează pe contribuţia colegilor noştri din administraţia centrală, dar şi pe contribuţia colegilor din administraţia locală-3200 de primării, şcoli, antreprenori care vor fi atraşi voluntar de ţintele pe care şi le propune acest proiect.Ce aducem noi faţă de managementul trecut este un mod de abordare a implementării astfel încât finalul să fie un produs care să fie sustenabil şi care să nu moară în momentul în care ciclul de viată al proiectului s-a terminat” ”, a spus reprezentata ministerului.

Iniţial proiectul era static, se baza doar pe afişarea unor informaţii, preluate de la ministerele de resort cele care sunt autorizate să gestioneze informaţii de interes public. “Noi am intors eRomânia cu faţa spre cetăţean, spre nevoile acestuia înţelegând foarte bine care ar fi dezideratul unui şomer, al unei casnice, al unui antreprenor. Mizăm pe această reacţie a utilizatorilor de toate mecanismele şi instrumentele pe care ni le pune la dispoziţie WEB 2.0 şi pe o interacţiune care să dovedească o participare a cetăţeanului la actul de guvernare”, a mai spus Voicu.

Portalul care va fi lansat în primăvara anului 2013 vor fi două tipuri de informaţii. Sunt informaţiile pe care am reuşit să le creem într-un sistem interoperabil de la ministerele de resort şi sunt informaţiile pe care orice autor de articol vrea să le propună spre a fi postate pe acest portal.

Turiştii vor putea să găsească un minim de informaţii care să îi ajute să ajungă la nişte obiective  şi care sunt mijloacele, om de afaceri vor regăsi datele pe o regiune, pe un judeţ şi pe o comunitate care ar fi zonele în care o potenţială investiţie să poată fi fructificată ulterior, iar antreprenorii din aceste comunităţi să găsească nişe de piaţă, parteneri de business şi potenţiali clienţi într-un mod virtual.

“La prima vedere poate părea un portal de tip turistic sau social nu ne vom opri aici pentru că s-a demonstrat clar că fără o acţiune participativă din partea cetăţenilor, guvernele ar putea decide asupra unor elemente critice din viaţa unui cetăţean, iar noi dorim să îi implicăm pe români în astfel de acţiuni. Cetăţenii vor fi invitaţi să participe la noul portal, dar sunt convinsă că nu o să fie un impuls de moment, noi trebui să avem masa de voluntari care să o atragem  într-o echipă mixtă să fie un pqrteneriat public-privat”, a mai spus directorul din MCSI.

Site-ul va putea susţine 50.000 de utilizatori simultan, iar targetul este de1 milion de utilizatori unici pentru anul 2013.