Erste: Acordul cu FMI va continua, pentru că România are puţine opţiuni în pactul fiscal european

România va continua relaţia cu FMI şi UE, întrucât are puţine alternative în cadrul pactului fiscal european, iar liderii USL par să fie în favoarea continuării acordului potrivit analiştilor Erste, care nu se aşteaptă la o creştere semnificativă a costurilor de împrumut ale statului.
Economica.net - vin, 27 apr. 2012, 15:47
Erste: Acordul cu FMI va continua, pentru că România are puţine opţiuni în pactul fiscal european

FMI a anunţat amânarea evaluării acordului de împrumut, discuţiile urmând să continue la nivel tehnic.

Căderea Guvernului nu va avea implicaţii negative asupra ratingului, atât timp cât continuă consolidarea fiscală, chiar dacă într-un ritm mai lent, afirmă analiştii Erste.

Analistul Moody’s Atsi Sheth a declarat pentru MEDIAFAX că perspectiva stabilă a ratingului României include deja incertitudinile politice care vor persista pe parcursul anului electoral, iar orice guvern, nou sau interimar, va face efortul de menţinere a sprijinului din partea FMI şi UE.

Totodată, rezervele valutare semnificative ale BNR (de 35 de miliarde de euro, acoperind nouă luni de importuri), ar putea fi crescute, dacă banca centrală trage bani din acordul preventiv cu FMI, notează analiştii grupului, care spun că este posibilă o creştere foarte uşoară pe termen scurt a costurilor de împrumut ale statului.

„Rezerva de lichiditate a Ministerului de Finanţe este estimată la 3-6 luni, aşa că ne-am aştepta doar la creştere redusă a randamentelor Guvernului pe termen scurt”, se arată în nota Erste.

Erste îşi menţine estimarea de deficit bugetar pentru anul acesta, la 3,4%. Principalele provocări pentru deficitul bugetar din acest an sunt sunt o posibilă creştere a salariilor din sectorul public şi nivelul de anul trecut al deficitului bugetar, care potrivit Eurostat s-a ridicat la 5,2%, peste ţinta stabilită cu UE.

Aceste elemente fac foarte dificilă atingerea obiectivului de deficit bugetar de 3% într-un an cu alegeri, consideră analiştii băncii.

Parlamentul a adoptat vineri o moţiune de cenzură a opoziţiei, cu 235 de voturi „pentru”, Guvernul condus de premierul Mihai Răzvan Ungureanu fiind demis.

Preşedintele Traian Băsescu a trimis partidelor invitaţii la consultări pentru desemnarea unui nou prim-ministru, iar discuţiile au început în jurul orei 17.00.

România a semnat la începutul lunii martie, alături de alte 24 de state UE, fără Marea Britanie şi Cehia, Tratatul de guvernanţă fiscală UE, care prevede în principal reglementări fiscale pentru echilibrarea bugetelor şi coordonarea politicii economice la nivel european.

Te-ar mai putea interesa și
Miruță: Îmi propun ca unele dintre companii să fie listate la bursă; niciuna în care statul român să nu aibă control
Miruță: Îmi propun ca unele dintre companii să fie listate la bursă; niciuna în care statul român să nu aibă control
Realizarea unui audit serios al companiilor de stat aflate în portofoliul Ministerului Economiei, în vederea eficientizării acestora, se află în programul pe care l-am prezentat în Parlament,......
Site‑urile și aplicațiile mobile din România, accesibile persoanelor cu dizabilități din 28 iunie
Site‑urile și aplicațiile mobile din România, accesibile persoanelor cu dizabilități din 28 iunie
România va implementa oficial legea care impune ca site-urile web și aplicațiile mobile din diverse domenii, precum comerț ...
O nouă țară intră pe lista cu roaming gratuit în UE din 2026
O nouă țară intră pe lista cu roaming gratuit în UE din 2026
Comisia Europeană a propus integrarea Ucrainei în zona de roaming a UE începând din ianuarie 2026. Acest lucru le va ...
Ilie Bolojan, la Consiliul Național al PNL: Fără o schimbare parțială de persoane în conducerea partidului n-avem nicio șansă în viitor
Ilie Bolojan, la Consiliul Național al PNL: Fără o schimbare parțială de persoane în conducerea partidului n-avem nicio ...
Preşedintele interimar al PNL, premierul Ilie Bolojan, a afirmat, sâmbătă, că noul statut introduce competiţie în ...