Erste creşte preţul ţintă la Fondul Proprietatea la 0,65 lei/ acţiune. Care e contribuţia Romgaz?

22 03. 2012
fondul_proprietatea_14304600

Recomandarea de „acumulare“ propune achiziţia în cantităţi mici a uncei acţiuni până la o anumită cotă din portofoliul pe care şi-l propune investitorul. Achiziţiile mici este ceea ce deosebeşte această recomandare faţă de cea  de „cumpărare“. De asemenea, investitorii individuali mai înţeleg prin acumulare şi reinvestirea profiturilor de pe urma deţinerii anterioare a titlurilor.

„Reducerea discountului ţintă include perspectivele listării producătorului de gaze Romgaz la Bursă până la sfârşitul anului, ceea ce va da mai multă greutate acţiunilor listate în portofoliul FP, până la mai mult de 50%.

Totuşi o diminuare a discounturilor spre 30 – 35% se va produce numai după listarea Hidroelectrica, o poveste de investiţii mai complicată decât cea a Romgaz“, scriu Mihai Căruntu şi Raluca Ungureanu de la BCR, în raportul Erste Gruop Research.

Analiştii estimează, de obicei, că  preţul ţintă pentru o acţiune va fi atins în cel mult un an de zile. De data aceasta evoluţiile la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au lăsat în urmă prognozele şi valoarea portofoliului Fondului Proprietatea a crescut cu 20%.

Analiştii BCR au calculat preţul ţintă plecând de la estimarea unei valori corecte (fair value) a averii unitare a FP (acrivul net) de 1,08 lei/acţiune. La aceasta a aplicat un discount de 40%, din cauza gradului mare de pachete de acţiuni nelichide (care nu pot fi cumpărate sau vândure uşor şi nu la un preţ de piaţă, pentru că nu sunt listate la bursă). Dicountul anterior fusese de 48%.

Povestea companiilor de stat

Romgaz are „o profitabilitate stabilă, de peste 100 de milioande de euro pe an, şi o îndatorare scăzută“, spune raportul analiştilor români din cadrul Erste Research Gruop.

Romgaz va fi „suficient de atractiv“  pentru investitori, în cazul listării, chiar dacă Guvernul va întârzia liberalizarea preţului la gaze, asumată pentru 2013, în cazul consumatorilor industriali, şi pentru 2017.

„Dimpotrivă, rentabilitatea Hidroelectrica este foarte slabă în comparaţie cu companiile similare europene şi braziliene, din cauza practicilor non-comerciale“, spune raportul Erste, referindu-se la contractele netransparente de furnizare sub preţul pieţei către „băieţii deştepţi“.

Producătorul hidro vinde peste 60% din producţie comercianţilor şi consumatori finali de energie electrică la preţuri mult maimici decât  cele de pe piaţa de energie angro, remarcă analiştii de la BCR.

„În aceste condiţii, nu vedem o îmbunătăţire substanţială a perspectivelor profitabilităţii Hidroelectrica, cel puţin în 2012. Ca urmare, am evaluat Hidroelectrica la circa 70% din capitalul propriu al acesteia.

Pentru a face Hidroelectrica eligibilă pentru o ofertă publică iniţială de vânzare de acţiuni (IPO), este obligatorie restrîngerea ponderii contractelor directe la 25-30% din de producţie, împreună cu o îmbunătăţire substanţială de preţului mediu de vânzare“, spun Mihai Căruntu şi Raluca Ungureanu de la BCR în raportul Erste Gruop Research.

Este de aşteptat ca liberalizarea pieţei de energie electrică, care are aceleaşi termene ca şicea a gazelor să „forţeze îmbunătăţire profitabilităţii a producătorului de energie hidro, precum şi a celui de energie nucleară, Nuclearelectrica“.