Erste Group, profit net record de 1,31 miliarde euro în 2017

Erste Group a înregistrat anul trecut un profit net record, de 1,31 miliarde euro, ceea ce permite propunerea unui dividend majorat, de 1,20 euro/acţiune, se arată într-un comunicat al grupului bancar austriac.
Economica.net - mie, 28 feb. 2018, 08:37
Erste Group, profit net record de 1,31 miliarde euro în 2017

‘Anul 2017 a dovedit încă o dată că modelul nostru de business de bancă în serviciul clienţilor şi companiilor din Europa Centrală şi de Est funcţionează şi dă rezultate excelente – incluzând aici cel mai mare profit net înregistrat vreodată, de 1,31 miliarde de euro. Dovadă sunt şi intrările nete excepţionale de 13 miliarde de euro înregistrate de depozitele clienţilor şi cererea puternică din partea antreprenorilor şi a clienţilor de retail, cărora le-am acordat împrumuturi noi de peste nouă miliarde de euro. Această evoluţie a fost susţinută puternic de creşterea economiilor din Europa Centrală şi de Est (CEE), care a depăşit-o pe cea din Europa Occidentală şi ar trebui să continue să o facă în 2018. În plus, indicatorii noştri de capital şi de lichiditate au contribuit semnificativ la rezultatele raportate în anul 2017’, a declarat Andreas Treichl, director general al Erste Group Bank.

Potrivit acestuia, rata creditelor neperformante a scăzut la 4%, nivel care nu a mai fost atins după criza financiară globală, iar provizioanele de risc au atins un nivel extrem de redus de 9 puncte de bază. Î

‘Obiectivul nostru nu este eliminarea provizioanelor de risc pentru că doar asumându-ne riscuri ne putem sprijini clienţii. Având în vedere o perspectivă pozitivă, considerăm că acţionarii noştri ar trebui să beneficieze de aceste rezultate bune pentru anul 2017 şi, prin urmare, le vom propune un dividend de 1,20 euro pe acţiune, în creştere cu 20% faţă de anul precedent. Pentru anul 2018, avem două zone clare de interes: să investim în angajaţi, astfel încât să putem oferi cea mai bună consiliere clienţilor, şi să extindem platforma noastră digitală bancară George în toate ţările în care suntem prezenţi. Vrem să fim o bancă complet digitalizată şi care are cei mai buni consilieri pentru clienţi’, a precizat Treichl.

Venitul net din dobânzi a scăzut cu 0,5% anul trecut, la 4,35 miliarde de euro, de la 4,37 miliarde de euro în 2016, în pofida creşterii creditării, în principal din cauza venitului din dobânzi mai mic obţinut din portofoliul de titluri de stat şi a unui
efect de ‘unwinding’ mai redus.

În 2017, venitul net din taxe şi comisioane a crescut cu 3,8%, la 1,85 miliarde de euro, de la 1,78 miliarde de euro în 2016, în timp ce venitul din operaţiunile cu valori mobiliare, din administrarea de active şi brokeraj a crescut substanţial, în timp ce venitul din creditare a scăzut.

Venitul net din tranzacţionare s-a redus semnificativ la 222,8 milioane de euro, iar venitul operaţional a rămas aproape
stabil, la 6,66 miliarde de euro. Cheltuielile administrative generale au crescut cu 3,2%, la 4,15 miliarde de euro. Aceasta s-a datorat unei creşteri raportate de categoria ‘alte cheltuieli administrative’ şi de avansul deprecierii şi amortizării, precum şi unor cheltuieli de personal mai mari, în valoare de 2,38 miliarde de euro. Acest indicator include contribuţiile pentru schemele de garantare a depozitelor, în valoare totală de 82,2 milioane de euro. În consecinţă, profitul operaţional a scăzut cu 5,7%, la 2,51 miliarde de euro, în timp ce raportul cost/venit a crescut la 62,4%.

Costurile nete cu provizioanele aferente activelor financiare au continuat să scadă, la 132 milioane de euro, respectiv nouă puncte de bază în raport cu nivelul mediu al creditelor brute către clienţi (195,7 milioane de euro, respectiv 15 puncte de bază), atingând astfel un minim istoric. Aceasta s-a datorat scăderii semnificative a raportului dintre provizioanele constituite şi cele eliberate, aferente activităţii de creditare, în special în Austria şi Republica Cehă.

Rata creditelor neperformante s-a îmbunătăţit din nou la 4% (de la 4,9%), în timp ce rata de acoperire a creditelor neperformante s-a menţinut constantă la 68,8%.

Capitalul total excluzând elementele de capital suplimentar de nivel 1 (AT1) a crescut la 17,3 miliarde de euro.

Activele totale au urcat la 220,7 miliarde de euro, numerarul şi echivalentele de numerar au crescut la 21,8 miliarde de euro, în timp ce creditele şi avansurile către instituţiile de credit s-au majorat la 9,1 miliarde de euro. Portofoliul net de credite şi avansuri către clienţi a crescut la 139,5 miliarde de euro. În privinţa pasivelor, depozitele de la bănci s-au majorat la 16,3 miliarde de euro, iar depozitele de la clienţi au continuat să crească – mai ales în Republica Cehă şi Austria – ajungând la 150,9 miliarde de euro. Rata credite/depozite s-a situat la 92,4%.

Erste Group estimează o rentabilitate a capitalului tangibil (ROTE) de peste 10% în 2018.

‘Creşterea economică foarte solidă anticipată în pieţele principale – Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, România, Croaţia, Serbia şi Austria – creşterea dobânzilor în mai multe din pieţele noastre şi costurile de risc aflate încă la minime istorice ar trebui să fie factori de susţinere pentru obţinerea acestui obiectiv. Pe de altă parte, o încetinire a creşterii economice la nivel regional sau global precum şi potenţialele – încă necuantificabile – riscuri politice sau de reglementare ar putea să îl pună în pericol, menţionează comunicatul citat.

În 2018, evoluţia pozitivă a economiei ar trebui să se reflecte în rate de creştere (creştere reală a PIB-ului) cuprinse între 3% şi 5% în pieţele principale din CEE în care activează Erste Group care se aşteaptă la o creştere de 4-6% a creditării nete.

În 2018, venitul net din dobânzi ar urma să crească uşor datorită creşterii dobânzilor pe termen scurt şi lung, în principal în Republica Cehă şi România, dar şi la nivel global, şi astfel să scadă presiunea asupra marjei din plasamentele în obligaţiuni suverane.

Cheltuielile operaţionale ale Erste sunt aşteptate să scadă uşor în 2018, în principal pentru că în 2017 au fost angajate cheltuieli mai mari de IT in proiectele de reglementare, iar acestea nu vor mai atinge acelaşi nivel în 2018.

Per ansamblu, grupul austriac estimează că profitul operaţional va creşte în 2018.

În România, Erste Group Bank AG deţine Banca Comercială Română, care oferă o gamă completă de produse şi servicii financiare prin intermediul unei reţele de 512 unităţi de retail amplasate în majoritatea oraşelor cu mai mult de 10.000 de locuitori din toată România şi prin cele 21 de centre de business şi 23 de birouri mobile dedicate companiilor.

Te-ar mai putea interesa și
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
Valoarea alocaţiilor de stat pentru copii achitate în luna noiembrie 2024 a fost de 1,2 miliarde de lei, iar suma medie plătită a scăzut uşor, de la 336,31 în octombrie, la 336,18 lei pe......
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, ...
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...