Erste Group raportează un profit net în scădere cu aproape 26% în primul semestru,până la 624,7 milioane de euro

Erste Group a înregistrat un profit net de 624,7 milioane euro în primul semestrul din acest an, în scădere cu 25,8% faţă de perioada similară din 2016, când a raportat 841,7 milioane de euro, potrivit unui comunicat al grupului bancar.
Economica.net - vin, 04 aug. 2017, 09:07
Erste Group raportează un profit net în scădere cu aproape 26% în primul semestru,până la 624,7 milioane de euro

‘Rezultatul net atribuibil proprietarilor societăţii mamă s-a diminuat la 624,7 milioane de euro (-25,8%; S1 2016: 841,7 milioane euro), în principal deoarece în anul anterior a fost înregistrat un câştig din vânzarea acţiunilor VISA Europe în valoare de 138,7 milioane de euro (înainte de impozitare)’, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, venitul net din dobânzi s-a diminuat cu 2,3% la 2,143 miliarde euro faţă de primul semestru din 2016, în ciuda creşterii creditării, în principal din cauza venitului din dobânzi mai mic obţinut din portofoliul de titluri de stat şi a unui efect de ‘unwinding’ mai redus. Venitul net din taxe şi comisioane a crescut la 910,9 milioane de euro (+2,9%), venitul din operaţiunile cu valori mobiliare şi din administrarea de active a crescut substanţial, în timp ce venitul din creditare a scăzut.

‘Venitul net din tranzacţionare s-a redus la 102,9 milioane de euro (-14,3%) faţă de 120 de milioane de euro în primele şase luni din 2016, în timp ce venitul operaţional s-a menţinut aproape stabil la 3,292 miliarde de euro (-0,7%), iar cheltuielile administrative generale au crescut la 2,003 miliarde de euro (+1,2%), conform aşteptărilor. Majorarea cheltuielilor s-a datorat unei creşteri raportate la categoria ‘alte cheltuieli administrative’, precum şi al deprecierii şi amortizării, în condiţiile în care cheltuielile de personal au rămas aproape neschimbate la 1,151 miliarde de euro (-0,1%). Acest indicator include înregistrarea în avans a majorităţii contribuţiilor anticipate în 2017 pentru schemele de garantare a depozitelor, în valoare totală de 68,6 milioane de euro. În consecinţă, profitul operaţional s-a diminuat cu 3,5% la 1,289 miliarde de euro. Raportul cost/venit a crescut uşor la 60,8%, faţă de 59,7% în S1 2016′, potrivit datelor furnizate de bancă.

Costurile nete cu provizioanele aferente activelor financiare au rămas la un nivel scăzut, de 104,3 milioane de euro, respectiv 15 puncte de bază în raport cu nivelul mediu al creditelor brute către clienţi (25,8 milioane de euro respectiv 4 puncte de bază).

Potrivit sursei citate, rata creditelor neperformante s-a îmbunătăţit la 4,7%, iar rata de acoperire a creditelor neperformante s-a menţinut relativ constantă la 68,5% (69,1% în S1 2016).

Activele totale au crescut cu 4,8%, la 218,2 miliarde de euro, faţă de 31 decembrie 2016 (208,2 miliarde de euro), iar numerarul şi echivalentele de numerar au crescut la 25,8 miliarde de euro, de la 18,4 miliarde de euro, în timp ce creditele şi avansurile către instituţiile de credit s-au majorat la 4,3 miliarde de euro.

Portofoliul net de credite şi avansuri către clienţi a crescut cu 3,4%, la 135,1 miliarde de euro. În privinţa pasivelor, depozitele de la bănci s-au majorat la 17,9 miliarde de euro, de la 14,6 miliarde euro, iar depozitele de la clienţi au continuat să crească – mai ales în Republica Ceha şi Austria – şi au ajuns la 145,6 miliarde euro (+5,5%). Rata credite/depozite s-a situat la 92,8% (31 decembrie 2016: 94,7%).

‘Anunţăm astăzi un nou set de rezultate pozitive pentru primele şase luni din 2017: volumul creditelor performante a crescut cu 6,7%, iar depozitele clienţilor cu 11,6%. Nu sunt multe bănci în Europa care sa raporteze o astfel de creştere. Aceasta performanţă se datorează în parte faptului că modelul nostru de business dă rezultate, şi, desigur, faptului că regiunea ECE înregistrează cea mai accelerată creştere din Europa. Situaţia capitalului nostru este foarte solidă, cu un indice al capitalul comun de rang 1 de 12,8%, şi în acelaşi timp constatăm o îmbunătăţire continuă a calităţii activelor noastre, menţinerea provizioanelor de risc la un nivel redus şi scăderea ratei creditelor neperformante pentru al 14-lea trimestru consecutiv, la 4,7%. Ca urmare, cele trei mari agentii de rating ne-au acordat din nou rating A’, a declarat Andreas Treichl, CEO al Erste Group, în comunicatul citat.

În ceea ce priveşte perspectivele, Andreas Treichl afirmă că ‘ne confirmăm ţintele şi obiectivul de a atinge anul acesta o rentabilitate a capitalului tangibil de peste 10%’.

În România, Erste Group Bank AG deţine Banca Comercială Română, care oferă o gamă completă de produse şi servicii financiare prin intermediul unei reţele de 512 unităţi de retail amplasate în majoritatea oraşelor cu mai mult de 10.000 de locuitori din toată România şi prin cele 21 de centre de business şi 23 de birouri mobile dedicate companiilor.

Te-ar mai putea interesa și
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților celor două camere se va putea face și guvernul
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților ...
Preşedintele Klaus Iohannis a făcut declarații după consultările pe care le-a avut la Palatul Cotroceni cu partidele parlamentare. După consultările de astăzi de la Cotroceni, el speră că......
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
Valoarea alocaţiilor de stat pentru copii achitate în luna noiembrie 2024 a fost de 1,2 miliarde de lei, iar suma medie ...
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, ...
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...