Erste: Reducerea dobânzii de către BNR ar putea ajuta Guvernul să se împrumute şi mai ieftin
„Decizia de azi (joi, n.r.) ar putea ajuta Guvernul să împrumute bani la costuri şi mai scăzute. Randamentele medii de pe piaţa primară au scăzut pentru toate maturităţile de la începutul anului, iar Guvernul a putut astfel să-şi acopere în numai trei luni circa 50% din necesarul de finanţare pentru anul acesta”, se arată în analiza Erste.
Ministerul Finanţelor a împrumutat de la începutul anului 26,11 miliarde lei pe piaţa locală, peste valoarea programată pentru primul trimestru. De asemenea, Finanţele au atras în ianuarie 1,5 miliarde de dolari, în prima emisiune pe piaţa din SUA din ultimii 16 ani, iar în februarie au împrumutat încă 750 milioane de dolari.
BNR a luat decizia reducerii dobânzii la un nou minim în contextul declinului inflaţiei la un nou minim istoric în februarie, de 2,6%. De asemenea, evoluţia lentă a creditării şi indiciile unei încetiniri economice s-ar putea să fi influenţat decizia băncii centrale.
La scurt timp după anunţul de reducere a dobânzii, leul s-a depreciat la peste 4,38 lei pe euro, notează Erste.
„Opinia noastră este că BNR va trebui să menţină un echilibru între nevoia de a susţine economia şi menţinerea unei prime de risc atractive pentru investitori”, se arată în analiză.
Erste consideră nivelul actual al dobânzii, de 5,25%, adecvat din perspectiva inflaţiei şi contextului internaţional, însă BNR ar putea continua seria reducerilor dobânzii cu o nouă diminuare, de 0,25 puncte procentuale, în mai. În contextul estimărilor ca inflaţia să atingă un nivel minim de circa 2% în mai, momentul respectiv ar putea fi uşor nepotrivit pentru reducerea dobânzii.
Pe de altă parte, leul va rămâne în general sub presiune pe termen scurt, iar banca centrală va trebui să-şi intensifice intervenţiile „pentru a apăra nivelul de 4,4 lei pe euro”, potrivit analiştilor băncii austriece.
Ponderea ridicată a creditelor în valută în soldul împrumuturilor neguvernamentale şi un transfer puternic şi asimetric dinspre cursul de schimb spre inflaţie sunt argumente importante pentru stabilitatea lelui într-un an de alageri, potrivit Erste.
O îmbunătăţire a situaţiei macroeconomice în zona euro ar putea face posibil un avans al investiţiilor străine directe şi exporturilor, reducând astfel o parte din presiunea asupra cursului de schimb.
BNR a decis să reducă cu 0,25 puncte procentuale nivelul ratei dobânzii de politică monetară, de la 5,5% la 5,25% pe an, nou minim istoric, în linie cu aşteptările analiştilor, şi să menţină cotele pentru rezervele minime obligatorii constituite de bănci. Banca cntrală a redus dobânda de politică monetară cu 0,75 puncte procentuale de la începutul acestui an, după tăieri de câte 0,25 puncte şi în şedinţele Consiliului de Administraţie din ianuarie şi februarie.