Erste se aşteaptă la creşterea costurilor de risc ca urmare a majorării provizioanelor în Ungaria şi România

Grupul bancar austriac Erste Group, proprietarul BCR, a anunţat joi că se aşteaptă la creşterea costurilor sale de risc în acest an până la 2,5 miliarde de euro, de la 1,7 miliarde de euro cât estima anterior, ca urmare a creşterii provizioanelor în Ungaria şi România, informează un comunicat de presă.
Economica.net - joi, 03 iul. 2014, 18:52
Erste se aşteaptă la creşterea costurilor de risc ca urmare a majorării provizioanelor în Ungaria şi România

În cazul României, creşterea provizioanelor de risc reflectă eforturile din ultima perioadă ale Băncii Naţionale a României de a reduce, în mod accelerat, nivelul creditelor neperformante din sistemul bancar.

Ca urmare a creşterii provizioanelor în România, Erste Group va derula un test pentru toate activele intangibile din România, în valoare de aproximativ 800 de milioane de euro.

‘O astfel de acţiune ar putea conduce la deprecierea valorii acestor active cu aproximativ 200 milioane de euro’, precizează grupul austriac.

Erste Group se aşteaptă pentru România la o normalizare a costurilor de risc începând din 2015, însoţită de o reducere accelerată a creditelor neperformante începând încă din 2014, precum şi un rezultat operaţional mai mic, dar sustenabil.

‘Suntem convinşi că aceste măsuri ne vor ajuta să trecem în mod confortabil testele de stres şi analiza calităţii activelor. Acest lucru se va reflecta de asemenea într-un profit net mai stabil şi în creştere pentru Erste Group’, a spus directorul general de la Erste Group Bank AG, Andreas Treichl.

Tomas Spurny, CEO al BCR, a declarat, pentru AGERPRES, că banca intră în semestrul al doilea al acestui an cu intenţia clară de a curăţa bilanţul şi are în vedere investiţii semnificative pentru a fi competitivă pe segmentele retail şi corporate.

‘Intrăm în a doua jumătate a anului 2014 cu intenţia clară de a curăţa bilanţul şi de a consolida capacitatea de a livra rezultate în viitor. În contextul strategiei noastre, recomandările de reglementare reprezintă o oportunitate de a accelera rezolvarea portofoliului istoric de credite neperformante. Suplimentar faţă de măsurile de curăţare a bilanţului, avem în plan investiţii semnificative în capacitatea noastră de a fi competitivi pe segmentele retail şi corporate. Deşi implementarea acestor măsuri afectează profitabilitatea pe termen scurt, suntem pe calea cea bună. Privit în contextul general, accelerăm redresarea băncii, îmbunătăţind capacitatea noastră de a livra rezultate financiare puternice, generate de baza sănătoasă şi solidă a băncii. Iar această bază, activitatea comercială curentă, prezintă semne de îmbunătăţire continuă, considerând estimări prudente şi capital suficient de puternic. BCR înregistrează în acest moment o cotă de piaţă respectabilă pe segmentul creditărilor noi, precum şi o consolidare semnificativă a bazei de depozite’, a precizat Tomas Spurny.

Erste Group este principalul furnizor de servicii financiare în estul Uniunii Europene, cu aproximativ 45.000 de angajaţi care deservesc 16,6 milioane de clienţi în 2.900 de agenţii din Austria, Cehia, Slovacia, România, Ungaria, Croaţia, Serbia.

Banca Comercială Română (BCR), membră a Erste Group, este cel mai important grup financiar din România cu active de peste 16 miliarde euro.

Te-ar mai putea interesa și
International Workplace Group deschide un centru Spaces în București, în clădirea Vastint Business Garden
International Workplace Group deschide un centru Spaces în București, în clădirea Vastint Business Garden
International Workplace Group, cel mai mare furnizor de soluții de muncă hibridă din lume, cu mărci precum Spaces și Regus, deschide un spațiu de lucru flexibil de ultimă generație în......
Record de gaze naturale exportate de Norvegia în 2024. Previziunile sunt că livrările vor rămâne la niveluri asemănătoare și în anii următori
Record de gaze naturale exportate de Norvegia în 2024. Previziunile sunt că livrările vor rămâne la niveluri asemănătoare ...
Norvegia a exportat o cantitate record de gaze naturale anul trecut, iar volumele ar urma să rămână aproape de acest ...
Airbus rămâne cel mai mare constructor de avioane civile din lume, cu 766 de aeronave comerciale livrate anul trecut
Airbus rămâne cel mai mare constructor de avioane civile din lume, cu 766 de aeronave comerciale livrate anul trecut
Airbus a livrat 766 de aeronave comerciale în 2024 către 86 de clienţi din întreaga lume şi îşi va menţine pentru ...
Curtea de Conturi Europeană critică lipsa prevederilor clare privind intervenţiile asupra preţurilor de pe piața cardurilor din UE
Curtea de Conturi Europeană critică lipsa prevederilor clare privind intervenţiile asupra preţurilor de pe piața cardurilor ...
Abordarea UE în ceea ce priveşte plăţile digitale a făcut ca acestea să devină mai sigure, mai rapide şi mai puţin ...