Erste: Un nou acord cu FMI ar consolida încrederea investitorilor

Încheierea unui nou acord cu FMI ar consolida încrederea investitorilor într-o perioadă de altfel dificilă, reprezentând "o veste bună" pentru pieţele financiare, notează analiştii băncii austriece Erste într-un raport transmis vineri.
Economica.net - vin, 09 nov. 2012, 16:33
Erste: Un nou acord cu FMI ar consolida încrederea investitorilor

„În viziunea noastră, un nou acord cu FMI, UE şi Banca Mondială reprezintă o veste bună pentru pieţele financiare, deoarece va întări încrederea investitorilor, în vremuri dificile”, se spune în raport.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la începutul întrevederii cu delegaţia FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale, că a discutat cu premierul Victor Ponta şi cu guvernatorul BNR Mugur Isărescu şi s-a decis încheierea unui nou acord cu FMI pentru „încă un an sau doi”.

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Georgescu, a declarat vineri că misiunea FMI de evaluare va reveni la Bucureşti la mijlocul lunii ianuarie, când se va face ultima analiză a acordului în derulare şi se vor negocia condiţiile noii înţelegeri, care va fi aprobată cel mai probabil în luna februarie.

„Încheiem în ianuarie acordul actual şi, probabil, în februarie vom avea un nou acord cu Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială. Acest nou acord va asigura responsabilizarea tuturor actorilor”, a spus Georgescu la Bucharest Forum, organizat de Institutul Aspen România.

Ulterior, ministrul Finanţelor a precizat că misiunea FMI va reveni la Bucureşti în jurul datei de 15 ianuarie, când va fi cert că este finalizat bugetul pentru anul viitor, indiferent de cine va forma noul guvern.Acordul încheiat în primăvara anului trecut cu FMI urma să fie finalizat în luna martie 2013, iar închiderea lui anticipată sugerează că vor fi preluate în următoarea înţelegere majoritatea condiţiilor neîndeplinite de partea română, în principal privind reformele structurale, mai ales programul de privatizări şi de introducere a managementului privat.

O echipă de experţi ai FMI, condusă de şeful misiunii Fondului în România, Erik de Vrijer, se află la Bucureşti în perioada 6-14 noiembrie pentru discuţii cu autorităţile române despre evoluţiile economice recente, perspectivele economice, politica fiscală şi monetară şi reformele structurale.

Pe fondul alegerilor parlamentare care vor avea loc în 9 decembrie, cea de-a şaptea evaluare a programului convenit prin acordul stand-by cu FMI a fost amânată.

Erste anticipează pentru România o creştere economică de 0,7% din PIB în acest an, care ar urma să accelereze modest la 1,9% în 2013, estimări mai pesimiste faţă de cele înaintate de Comisia Europeană şi FMI.

România va înregistra o creştere economică de 0,8% în acest an, principalele riscuri fiind incertitudinea politică şi un impact peste aşteptări al secetei, urmând ca anul următor avansul PIB să accelereze la 2,2%, potrivit noilor estimări ale Comisiei Europeană (CE), prezentate miercuri în prognoza economică de toamnă.

Fondul Monetar Internaţional estimează pentru România creştere economică de 0,9% în acest an şi de 2,5% pentru anul următor.

Analiştii Erste notează că sunt mai pesimişti decât Comisia Europeană în privinţa creşterii investiţiilor, în timp ce viziunea asupra consumului privat este similară cu cea a experţilor europeni.

În privinţa ajustării fiscale, Erste anticipează că România va reduce deficitul bugetar sub pragul de 3% din PIB abia în 2014 (2,8%), din cauza dificultăţilor în privinţa reducerii arieratelor, în timp ce CE prevede atingerea acestui obietiv încă din acest an.

Şi prognoza de inflaţie a băncii austriece petnru România este mai puţin optimistă decât cea a CE. Erste anticipează o inflaţie de 5,5% în decembrie 2012 şi 4,7% în decembrie 2013 şi consideră că rata creşterii preţurilor va reveni în banda ţintită de BNR în 2014 sau 2015, din cauza ajustării preţurilor din domeniul energiei.

Te-ar mai putea interesa și
Companiile Rețele Electrice cumpără noi sisteme informatice. Licitație de 136 mil. lei
Companiile Rețele Electrice cumpără noi sisteme informatice. Licitație de 136 mil. lei
Cele trei companii Rețele Electrice au inițiat o licitație publică pe platforma SEAP, în valoare maximă cumulată de circa 136 milioane lei (fără TVA), pentru achiziția de servicii de......
Autostrada Sibiu – Pitești: Primul tunel a trecut de pragul de 2.000 de metri forați
Autostrada Sibiu – Pitești: Primul tunel a trecut de pragul de 2.000 de metri forați
Secretarul de stat în Transporturi Irinel Ionel Scrioșteanu anunță marți că primul tunel veritabil de autostradă din ...
Succes pentru obligaţiunile Romgaz – Străinii au fost foarte interesaţi de prima emisiune a companiei la BVB
Succes pentru obligaţiunile Romgaz – Străinii au fost foarte interesaţi de prima emisiune a companiei la BVB
Investitorii internaţionali au arătat un interes major pentru această primă emisiune de obligaţiuni Romgaz de pe Bursa ...
Stimulați de creșterea veniturilor, chinezii de la Xiaomi majorează substanțial ținta de vânzări
Stimulați de creșterea veniturilor, chinezii de la Xiaomi majorează substanțial ținta de vânzări
Cererea în creștere pentru primul autoturism electric din portofoliul companiei a ridicat veniturile Xiaomi Corp din al ...