Eşec al negocierilor europene pentru supravegherea bancară. Discuţiile vor continua
„Cred că ne apropiem de un acord, deşi există nişte probleme”, a declarat după patru ore de discuţii ministrul de Finanţe din Cipru, Vassos Shiarly, a cărui ţară asigură preşedinţia UE.
Miniştrii de Finanţe se vor reuni din nou pe 12 decembrie, în ajunul summitului şefilor de state şi de guverne, a indicat preşedinţia cipriotă.
„Suntem pregătiţi să lucrăm în orele şi zilele următoare pentru a ajunge la un compromis”, a afirmat comisarul pentru Servicii Financiare, Michel Barnier.
Ministrul de Finanţe francez Pierre Moscovici a spus că întâlnirea a fost utilă, fiind important că se lucrează pentru a se ajunge la un acord înainte de sfârşitul acestui an.
Introducerea unei supravegheri comune a băncilor din zona euro, încredinţată Băncii Centrale Europene (BCE) în colaborare cu autorităţile naţionale de supraveghere, este prima etapă a uniunii bancare dorită de liderii europeni pentru a preveni viitoare crize.
În cadrul BCE urmează să fie înfiinţat un consiliu de supraveghere a băncilor din zona euro.
Discuţiile s-au izbit de mai multe dificultăţi, cea mai importantă fiind repartizarea atribuţiilor între BCE şi autorităţile naţionale de profil.
Berlinul vrea ca BCE să se concentreze pe supravegherea marilor bănci din regiune şi a celor care implică riscuri pentru ansamblul economiei, iar Franţa susţine un sistem care să se aplice tuturor băncilor în care BCE să fie decident de ultimă instanţă.
O altă problemă este cea a poziţiei BCE în Autoritatea Bancară Europeană (ABE).
Dacă BCE va vota în instanţele ABE în numele celor 17 ţări din zona euro, celelalte 10 state din UE vor fi în minoritate.
O problemă extrem de sensibilă pentru Marea Britanie este piaţa sa financiară, dar pentru Franţa iese din discuţie un sistem de vot care să permită britanicilor un drept de veto.
Cele 27 de state membre trebuie să ajungă totodată la un compromis care să ţină cont de dezideratele statelor non-euro care vor să participe la mecanismul de supraveghere.