O delegaţie care ar fi reprezentat mai mult de jumătate din numărul de instalatori agreaţi în programul “Casa Verde Fotovoltaice” a avut marţi dimineaţă o întâlnire cu oficialii AFM, pe marginea continuării programului, care a fost oprit în data de 10 septembrie, la doar şase ore de la debut.
Vă amintim mai întâi ce au cerut instalatorii de la AFM, ca măsuri imediate:
Ce au obţinut
Sursele noastre spun că, la primul punct, reprezentanţii AFM au refuzat reluarea programului de la zero, deci cele circa 13.000 de dosare înscrise rămân înscrise, chiar dacă există suspiciuni în privinţa modului în care au fost introduse. Instituţia nu a acceptat solicitarea, pe motiv că încă nu a fost dovedită vreo fraudă, iar investigaţia AFM asupra modului în care a funcţionat aplicaţia informatică este încă în curs. Ceea ce i-a deranjat cel mai mult pe instalatori a fost că solicitarea lor de a se face un audit informatic, care nu ar fi durat mai mult de o oră-spun ei-prin analizarea userilor şi a IP-urilor calculatorelor de unde au fost încărcate dosarele, a fost refuzată de AFM. Ei spun că astfel s-ar fi văzut imediat cine a folosit roboţi pentru încărcarea proiectelor, dar AFM a replicat că, fiind instituţie publică (Autoritate) nu poate legal ea interveni pe partea de IT. Instalatorii au fost sfătuiţi însă să facă acest demers la alte instituţii.
În ceea ce priveşte accesul în aplicaţie, AFM a fost de acord să permită accesul a cinci utilizatori per firmă, instalatorii solicitaseră doi-trei.
Referitor la solicitarea de a se introduce o protectie la folosirea roboţilor, de tip software (cod CAPTCHA) la salvarea dosarului în aplicaţie, reprezentanţii instituţiei au refuzat.
În legătură cu solicitarea de se accepta maximum 50 de dosare/firmă/zi, propunerea a rămas în discuţie în condiţiile în care cei de la AFM nu sunt siguri că aplicaţia permite introducerea acestei limitări.
Referitor la excluderea firmelor care au fraudat / abuzat / sau au folosit mijloace anti-concurențiale, reprezentanţii instituţiei au acceptat ideea dar au specificat că acest lucru trebuie să reiasă după propria analiză
În ceea ce priveşte solicitarea de a se anunţa cu cel puţin zece zile în avans data reluării înscrierilor, cei de la AFM au fost de acord cu o perioadă de cinci zile.
Instalatorii aveau şi propuneri care să nu aibă o rezolvare neapărat imediată, legate de transparenţă, dar au fost refuzaţi de cei de la AFM, potrivit surselor noastre. O propunere în acest sens era cea legată de posibilitatea ca fiecare instalator să poată vedea în timp real ce s-a depus de orice alt instalator, ce proiecte s-au acceptat ca eligibile si ce s-a dat spre decontare, dar solicitarea a fost refuzată. La fel ca şi cea de a se face o supervizare externă independentă a firmei IT care a dezvoltat aplicaţia de inscriere, motivaţia refuzului fiind accea că AFM este o instituţie publică şi nu poate face legal acest lucru.
Totuşi, AFM a acceptat ca, dacă în documentațiile de decontare depuse de instalațori se va descoperi o inadvertența, aceasta se va rezolva prin solicitarea de depunere de clarificări într-un termen de maximum 3 zile lucratoare.
Reprezentanţii instalatorilor nu sunt mulţumiţi de rezultatele discuţiei şi de poziţia AFM şi spun că au în vedere sesizarea Parchetului.
Context
Aplicația informatică prin care cele 245 de firme agreate puteau depune proiectele de finanțare a instalării de panouri fotovoltaice prin programul AFM a fost închisă pe 10 septembrie, în aceeași zi în care a fost deschisă, la doar șase ore și jumătate de la debutul programului.
„Pentru efectuarea unor analize asupra modului de funcționare a înscrierii persoanelor fizice în cadrul Programului denumit generic Casa Verde Fotovoltaice, aplicația informatică nu va fi disponibilă începând din data de 10 septembrie, ora 16.30. Accesul în aplicație, pentru înscrierea persoanelor fizice în Program, se va relua în cel mai scurt timp, după finalizarea analizelor efectuate”, a anunțat AFM, pe pagina programului, fără a da alte detalii.
Până atunci, în aplicaţia informatică au fost înscrise peste 13.000 de cereri de finanţare din partea persoanelor fizice, ceea ce arată interesul enorm pentru acest program.
Ulterior opririi, au apărut informaţii referitoare la suspiciuni de fraudă care au condus la oprirea înscrierilor: Banii, în total 537 de milioane de lei au fost alocați pe fiecare din regiunile de dezvoltare ale ţării, iar fondurile pentru zona Olteniei au fost epuizate în câteva ore. Suspiciunile arată că a existat cel puţin o firmă de instalatori care a încălcat regulile, încărcând în aplicaţie, cu ajutorul unui soft (ceea ce este interzis) dosarele de finanţare mult mai rapid decât celelalte şi aşa s-ar explica epuizarea rapidă a fondurilor în zona Olteniei.
Prin programul Casa Verde Fotovoltaice, se acordă o subvenție în procent de până la 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, în limita sumei de 20.000 lei pentru instalaţii fotovoltaice pentru persoane fizice. Suma finanţată de Autoritate se scade de către instalatorul validat din valoarea totală a facturii, iar diferenţa se suportă de către beneficiarul final, din surse financiare proprii. Prin program se finanţează proiecte privind instalarea de sisteme de panouri fotovoltaice cu o putere instalată de minimum 3kWp.