Eşec pentru Coreea de Nord: Racheta lansată s-a stricat, satelitul nu a ajuns pe orbită

Economica.net
13 04. 2012
coreea_nord1_58224200_31443300

„Republica Populară Democrată a Coreei (RPDC) a lansat satelitul său Kwangmyongsong-3 (…) vineri, la ora 7.38.55 (1.38, ora României). Satelitul de observare terestră nu a reuşit să intre în orbită”, a anunţat agenţia oficială de presă KCNA.

„Oamenii de ştiinţă, tehnicienii şi experţii studiază motivele acestui eşec”, a adăugat agenţia.

Ce spune Pentagonul

Racheta lansată de Coreea de Nord este o „rachetă Taepodong-2”, o rachetă balistică intercontinentală cu o rază de 6.000 până la 9.000 de kilometri, a anunţat joi Comandamentul de Apărare aeriană nord-american (NORAD), transmite AFP.

„Sistemele americane au detectat şi urmărit lansarea unei rachete nord-coreene Taepodong-2 la 18:39 (01:39, ora României)”, afirmă NORAD într-un comunicat.

Prima parte a rachetei a căzut în mare la 165 de kilometri la vest de Seul, în Marea Galbeiă. Cea de-a doua şi de-a treia parte a rachetei „nu au funcţionat”, apreciază NORAD şi rămăşiţele au căzut şi ele în mare.

„În niciun moment, racheta sau rămăşiţele sale nu au constituit o ameninţare”, conform comandamentului american.

Racheta Taepodong-2 este o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) pe care Coreea de Nord încearcă să o pună la punct, fiind deja testată în iulie 2006 şi aprilie 2009.

Aceasta dispune de o rază de 6.000 până la 9.000 de kilometri conform Institutului Clairemont, un think tank specializat în ameninţarea balistică. Comunitatea internaţională se teme că Phenianul caută să îi ataşeze o focoasă nucleară.

Phenianul a prezentat lansarea acestei rachete ca având un scop civil vizând plasarea pe orbită a unui satelit de observare. Statele Unite şi aliaţii săi, japonezi şi sud-coreeni în special, au denunţat în repetate rânduri această tentativă ca fiind un test cu rachetă balistică.

Comunitatea internaţională consideră racheta nord-coreeană „o provocare”

Comunitatea internaţională, cu excepţia Chinei care nu a făcut declaraţii, a condamnat lansarea vineri a unei rachete nord-coreene, calificată ca fiind o „provocare” de către Washington şi Tokyo, încălcând rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU care se va reuni de urgenţă, relatează AFP.