Emisiunea a fost „un eşec complet. Germania, care intenţiona să împrumute două miliarde euro cu scadenţa în 2050, nu a putut strânge decât 824 milioane euro la o dobândă negativă de minus 0,11%”, a declarat Eric Vanraes de la Banca Eric Sturdza.
Este pentru prima dată când Germania a emis obligaţiuni cu un cupon zero, adică fără dobândă, cuponul reprezentând dobânzile vărsate periodic deţinătorului unei obligaţiuni.
„Trebuie să fii curajos să cumperi obligaţiuni pe 30 de ani la dobânzi negative şi cupon zero”, a recunoscut Eric Vanraes. Acesta a explicat că aceste obligaţiuni nu au generat interes din cauza volatilităţii potenţiale extrem de ridicată şi a riscului extrem de ridicat de pierderi. „Atunci când Germania este capabilă să se împrumute la dobânzi de minus 0,11% este un semn că ceva nu merge bine pe frontul economiei”, a avertizat Vanraes.
În teorie, pe piaţa obligaţiunilor cu cât durata unui împrumut este mai mare cu atât dobânzile sunt mai ridicate. O dobândă negativă la un împrumut pe o durată de 30 de ani este un lucru inedit pentru prima economie europeană, ale cărei titluri de stat sunt considerate un indicator de referinţă pentru piaţa de obligaţiuni.
În prezent, mai multe state se împrumută de pe piaţă la dobânzi negative. Practic, investitorii sunt dispuşi să primească mai puţini bani atunci când obligaţiunile ajung la scadenţă, numai pentru a beneficia de un plasament sigur.