Clariant a inaugurat vara trecută în localitatea Podari din județul Dolj fabrica de bioetanol celulozic în urma unei investiții de 140 de milioane de euro, dar la șase luni de la deschidere anunță o depreciere a acestui activ (“impairment” în egleză) de 225 de millioane de franci elvețieni, echivalentul a circa 227 de milioane de euro.
Această evaluare a fost făcută la jumătatea lunii decembrie, iar un anunț pe această temă a fost făcut făcut atunci de Clariant pe site-ul propriu.
“După cum s-a raportat anterior, fabrica sunliquid a început producția în al doilea trimestru al anului 2022, deși nu a atins încă randamentele vizate și alți parametri operaționali la scară industrială. Clariant a finalizat astfel o evaluare financiară a fabricii ca parte a testului anuale de depreciere în conformitate cu Standardele Internaționale de Raportare Financiară (IFRS). Ca urmare a acestei analize, Clariant a concluzionat că o depreciere a valorii curente a activelor fabricii din Podari de aproximativ 225 milioane CHF este adecvată, pe baza creșterii întârziate și a performanței financiare curente”, arată Clariant.
“Clariant confirmă valoarea unică a tehnologiei sunliquid și va continua comercializarea. Clariant își propune să abordeze provocările operaționale prin ajustarea continuă a proceselor de producție cu scopul de a atinge viabilitatea comercială a noii tehnologii”, mai spune compania.
Totuși, elvețienii cred în tehnologia dezvoltată în fabrica din România.
„Tehnologia noastră sunliquid, care transformă deșeurile agricole în bioetanol de a doua generație, reprezintă un pas semnificativ în dezvoltarea combustibilului regenerabil durabil. Industrializarea noii noastre tehnologii rămâne o provocare și, prin urmare, are un impact asupra ipotezelor financiare, generând deprecierea anunțată astăzi. Cu toate acestea, ne vom continua eforturile pentru a obține viabilitatea comercială a tehnologiei”, a declarat Conrad Keijzer, directorul executiv al Clariant.
„Deși suntem dezamăgiți de această depreciere, suntem totuși mulțumiți de performanța financiară puternică a Grupului în primele trei trimestre ale anului 2022. În consecință, ne confirmăm obiectivele financiare pentru 2025 și continuăm să ne concentrăm pe execuția strategiei noastre de sustenabilitate”, a adăugat Keijzer.
Compania arată că deprecierea nu are impact asupra numerarului, va fi înregistrată în decembrie 2022 și, prin urmare, se va reflecta în rezultatele anului 2022, care urmează să fie anunțate la 2 martie 2023.
Clariant a anunțat la finalul lui iunie 2022 deschiderea fabricii de bioetanol celulozic de la Podari. Günter von Au, președintele Consiliului de Administrație al Clariant, a spus atunci că, de când a început construcția, au avut parte de mai multe piedici, iar pandemia și începutul războiului din Ucraina au fost cele mai dificile. Însă, au reușit să pună la punct întreg proiectul și să îl ducă la bun sfârșit.
Fabrica folosește practic deșeuri agricole, paie de pe camp rămase în urma recoltei de cereale, pentru a prodice etalon celulozic, un comubusitibil bio care ar urma să joace un rol cheie în reducerea emisiilor de gaze cu efect de seară din sectorul transporturilor. Și acum în UE carburanții auto pe care îi cumpărați de la benzinării au o cotă obligatorie de bioetanol sau biodiesel, după caz, cotă care va crește.
Clariant a încheiat un contract cu Shell pentru vânzarea etanolului produs în fabrica din România.
Reprezentanții Clariant au anunțat la momentul deschiderii că există contracte cu 300 de fermieri din Oltenia, care vor furniza paiele ce vor fi transformate în bioetanol. Fabrica de ultimă generație ar trebui să proceseze aproximativ 250.000 de tone de paie pentru a produce 50.000 de tone de etanol celulozic pe an. Investiția companiei elvețiene în fabrica de la Podari s-a ridicat la 140 de milioane de euro, 100 de milioane sursele companiei și 40 de milioane bani europeni. La construcția ei, demarată efectiv în 2019, au muncit 800 de oameni. Fabrica se întinde pe circa 10 hectare și este deservită de 100 de angajați, potivit anunțului de la deschidere.