„Romgaz este o companie cu capacitate de finanțare poate chiar mai mare decat a Petrom, să nu subestimăm Romgazul, este o companie cu un viitor foarte mare”, a spus ministrul Economiei, Virgil Popescu întrebat, în conferință de presă cum poate compania să se implice în mai multe investiții.
Amintim că, alături de intenția a prelua cota de participare a Exxon în perimetrul din Marea Neagră, Romgaz mai intenționează să construiască centrale termoelectrice pe gaz (Mintia, Halânga, Galați), o fabrică de metanol și parcuri fotovoltaice, deci întrebarea este justificată.
În contextul declarației ministrului, am ales să comparăm cele două companii din punct de vedere al resurselor financiare. OMV Petrom avea, la finalul primelor nouă luni ale anului, “numerar și echivalente de numerar” în valoare de 6,8 miliarde de lei, potrivit ultimului raport al companiei. Romgaz, avea, la finalul celor nouă luni, la aceeași poziție, numerar și echivalente de numerar de 699,19 milioane de lei, conform datelor companiei.
Deci de zece ori mai puțin decât Petrom, dacă ne referim la sumele disponibile acum pentru finanțarea unor proiecte noi.
Dacă s-ar lua acum decizia de investiție pentru extracția gazelor din Neptun Deep, Petrom ar putea să finanțeze mare parte din cheltuieli doar din ce are în conturi. Are disponibili peste 1,3 miliarde de euro, în condițiile în care, dacă discutăm despre investiții de 3,5-3,8 miliarde de euro, suplimentar, până la momentul în care va scoate gazele, cota sa ar fi de 1,7-1,9 miliarde de euro pentru finanțarea proiectului.
Aceiași bani trebuie investiți și de Romgaz în dezvoltare, asta după ce (și dacă), compania de stat va cumpăra de la Exxon cota sa de 50% în Neptun Deep, pentru care, potrivit vocilor din piață ar putea plăti între 750 de milioane și un miliard de euro. Deci, în total aproape 3 miliarde de euro, în condițiile în care disponibilitățile de numerar sunt de doar 140 de milioane de euro.
Avantajul Romgaz este acela al datoriilor mici, ceea ce înseamnă că, așa cum spunea și ministrul, îi permite să se îndatoreze suplimentar. Numai că și aici lucrurile stau puțin altfel.
Romgaz raporta, la finalul anului primelor nouă luni ale anului, datorii pe termen lung de 504 milioane de lei, în condițiile în care datoriile pe termen lung ale OMV Petrom se ridică la 8,07 miliarde de lei. Însă 6,34 miliarde sunt provizioane aferente opririi viitoare a unor sonde și remedierii și decontaminării mediului, iar restul sunt provizioane pentru diverse activități viitoare. Compania petrolieră a anunțat mai demult că nu are datorii la bănci.
Pe primele nouă luni ale anului, Petrom a raporat venituri de curca 15 miliarde de lei (accizele la carburanți nu sunt incluse), iar Romgaz a înregistrat venituri de 3 miliarde de lei. Petrom a înregistrat un profit net de 941 de milioane de lei, iar Romgaz de 941 de milioane de lei, în condițiile în care Petrom și-a depreciat masiv activele din sectorul upstream, lucru pe care Romgaz nu l-a făcut în aceeași măsură.