Cel mai mare acţionar privat al Electrica (EL) este, oficial, de astăzi, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), care a raportat deţinerea a 8,65 % din acţiunile.
Totodată, BERD are o forţă de vort la fel de mare în adunările acţionarilor şi va putea corecta eventualul apetit al Guvernului pentru măsuri arbitrare, care are peste 48% din acţiuni.
Guvernul României are deja reputaţia unui susţinător slab al principiilor de guvernanţă corporatistă, fiind tentat să ia decizii, în companiile pe care le controlează, care să satisfacă interesele sale imediate, mai degrabă decât decizii în interesul companiilor şi al tuturor acţionarilor.
Aşa a fost decizia de a transfera o o mare parte din profitul Romgaz (SNG)la Bugetul de Stat cu titlul de donaţie. Pe atunci SNG nu era o acţiune listată la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).
BERD va sprijini un plan de îmbunătăţire a guvernanţei corporatiste (inclusiv a sistemelor de control intern şi a practicilor de management). BERD şi Electrica au semnat un acord-cadru pentru implementarea unui plan de acţiune vizând guvernarea corporativă, precum şi a unui plan de acţiune social şi de mediu.
Grupul ING controlează al doilea cel mai mare pachet de acţiuni EL deţinut privat, prin mai multe entităţi ale sale, şi va fi la fel de interesat ca Electrica să fie cxea mai modernă companie controlată de stat, din punctul de vedere al repsectări idreptuilor tuturor părţilor interesate (stakeholder: acţionari minoritari, acţionari în general, management, salariaţi, companie)