Este oficial! Ce metode folosesc marile lanţuri de magazine să menţină preţurile mari

Economica.net
13 01. 2015
milk_94939000

Dacă aţi văzut în maraile lanţuri de hipermarketuri preţuri identice sau extrem de apropiate la unele produse nu înseamnă neapărat că acestea sunt rezultatul aplicării regulilor normale de piaţă, potrivit cărora preţul este rezultatul  raportului dintre cerere şi ofertă. Analiza făcută de Consiliul Concurenţei  pe piaţa comercializării produselor alimentare arată că lucrurile stau, în cazul mai multor retaileri, cu totul altfel. Au existat cazuri în care preţurile de vânzare la raft s-au stabilit în urma unei înţelegeri între mai mulţi retaileri şi furnizorii lor. Mai exact, cele două părţi decideau asupra unui preţ fix, sau a unui preţ  minim, sub care retailerul nu putea pune unele produse pe raft. Practica  conduce la preţuri mai mari pentru consumatorul final, retailerul neputând să scadă preţul sub limita stabilită cu furnizorul.

Promoţia şi magazinul

O altă metodă cu impact negativ direct asupra consumatorului final se referă la negocierea perioadelor de promoţie. Altfel spus, în urma înşelegerii dintre magazine şi furnizori, aceştia din urmă nu puteau oferi reduceri promoţioanle în mai multe lanţuri de retail în acelaşi timp. „În acest fel, consumatorul final nu putea avea acces, în acelaşi timp, la promoţii şi implicit la cel mai mic preţ, în magazine concurente. Decizia de a realiza sau nu promoţii în lanţuri de magazine concurente trebuie să aparţină furnizorului”, explică Consiliul Concurenţei.

Ce alte metode folosesc retailerii 

Consiliul Concurenţei a investigat doar cele două metode prin care retailerii şi furnizorii lor aduc indirect prejudicii consumatorilor. În alte state însă, comercianşii au fost prinşi cu altfel de metode. Spre exemplu, în 2013, Autoritatea de concurenţă din Austria a amendat grupul Rewe pentru că s-a înţeles cu un grup de furnizori pentru fixarea preţurilor de vânzare la raft, a preţurilor de promoţie şi a intervalelor exclusive pentru realizarea promoţiilor. 

Amintin că, ieri, Consiliul Concurenţei a sancţionat 25 de companii de pe piaţa comercializării produselor alimentare (4 retaileri şi 21 de furnizori ai acestora) cu amenzi în valoare totală de 154.029.538 lei (aprox. 35 milioane euro). Sancţiunile au fost aplicate în cadrul investigaţiei având ca obiect întelegeri pentru fixarea preţurilor între retailerii Metro, Real, Selgros, Mega Image şi furnizorii acestora, în perioada 2005-2009.