Compania Avesta Battery and Energy Engineering ABEE va dezvolta în România proiectul ROMVOLT, o fabrică de producție de celule pentru bateriile proiectate pentru mașini electrice ce va necesita o investiție de 1,4 miliarde de euro, potrivit Primăriei Galați. Fabrica de baterii litiu-ion va avea o capacitate totală de producție de 22 GWh.
„Producția de baterii este crucială pentru UE datorită situației actuale a pieței în care China domină aprovizionarea cu baterii Li-ion. Sunt necesare mai multe capacități de producție în viitor pentru a satisface cererea europeană aflată în creștere. Romvolt va furniza baterii în principal pentru industria auto, în România aflându-se Renault/Dacia și Ford, dar și pentru piața staționară, deoarece stocarea este necesară pentru tranziția la energie regenerabilă. Romvolt se aliniază viziunii guvernului român de integrare a României în lanțul valoric al bateriilor la nivel european și își propune să facă din România o sursă de aprovizionare cu baterii în producția și utilizarea durabilă a bateriilor pentru întreaga Europă”, au transmis într-un comunicat, reprezentanții companiei ABEE.
Noua fabrică va fi construită în Zona Liberă, pe o suprafață de circa 60 de hectare.
„Nu a fost ușor să aducem acest proiect la Galați pentru că a trebuit să îndeplinim mai multe cereri, dar afirm cu satisfacție că, ajungând în acest punct al proiectului, orașul nostru și întreaga comunitate din sud-estul României vor avea foarte mult de câștigat. Prin ridicarea fabricii de baterii pentru mașinile electrice vor fi create locuri de muncă pe care forța de lucru din zonă, bine pregătită, le aștepta cu interes. ”, a declarat primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu.
Fondată în 2019 de Noshin Omar, fost profesor la Free University of Brussels, compania Avesta Battery & Energy Engineering (ABEE), are, deocamdată, două unități de producție în Belgia și Macedonia. Investiția de la Galați va fi realizată prin sucursala ABEE Rom-Volt, deja creată în România, și va fi finalizată în 2026.
Într-o a doua fază, proiectul celor de la ABEE, prevede o altă investiție de circa 200 de milioane de euro pentru dezvoltarea unei uzine de reciclare a bateriilor și echipamentelor electrice cu o capacitate de 50.000 tone pe an. Această a doua fază ar trebui să fie implementată în 2028 – 2030.