Toate maşinile din UE vor suna singure la 112, în caz de accident, până în 2017. Este oficial

eCall. Parlamentul European a publicat în Jurnalul Oficial al UE Decizia privind implementarea serviciului eCall în Uniune. Actul normativ obligă statele membre, ca până cel târziu în 2017, să dezvolte infrastructura necesară.
Alina Stanciu - mar, 03 iun. 2014, 11:20
Toate maşinile din UE vor suna singure la 112, în caz de accident, până în 2017. Este oficial

Statele membre ale UE sunt obligate să implementeze, până cel târziu la 1 octombrie 2017 PSAP, o infrastructură ce va permite serviciilor de urgenţă să recepţioneze şi să trateze adecvat apelurile eCall, care vor fi transmise de autoturisme, în caz de accident.

În funcție de organizarea tratării apelurilor de urgență în fiecare stat membru, aceste apeluri pot fi mai întâi preluate sub responsabilitatea unei autorități publice sau a unei organizații private recunoscute de statul membru în cauză. În special, apelurile eCall pot fi tratate în mod diferit, în funcție de tipul de activare eCall (manuală sau automată).

Până la 24 decembrie 2015, statele membre trebuie să transmită Comisiei rapoarte privind stadiul punerii în aplicare a prezentei decizii, care să cuprindă lista autorităților competente cărora li se încredințează evaluarea conformității operațiunilor PSAP-urilor pentru apelurile eCall, lista și acoperirea geografică a PSAP-urilor pentru apelurile eCall sau descrierea testelor de conformitate.

Puteţi consulta aici Decizia Parlamentului European

Amintim că Parlamentul European a votat un Regulament care prevede că producătorii auto vor trebui să monteze pe toate modele de mașini și camionete noi sisteme care alertează automat serviciile de salvare în caz de accident. Sistemul eCall instalat în autovehicule utilizează tehnologia numărului de urgență 112 pentru a alerta automat serviciile de salvare în cazul unui accident serios. Sistemul poate indica aplasarea exactă, contribuind la un ajutor acordat mai rapid, ceea ce poate salva vieți, reduce gravitatea rănilor și micșorează costurile ambuteiajelor.

Din estimările Comisiei Europene, echipamentele pentru apeluri electronice ar putea costa în jur de 100 euro bucata, dacă vor fi instalate în toate vehiculele. Serviciul de detectare a maşinii accidentate este însă gratuit  pentru utilizatori. Obligaţia va reveni tuturor producătorilor de autoturisme care vor fi vândute în statele Uniunii Europene.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada A1 Lugoj – Deva: Primul foraj la „tunelurile pentru urși” va începe în decembrie – secretar de stat
Autostrada A1 Lugoj – Deva: Primul foraj la „tunelurile pentru urși” va începe în decembrie – ...
Secretarul de stat în Transporturi Irinel Ionel Scrioșteanu anunță start bun pe secțiunea - lipsă Margina - Holdea din lotul 2 al A1 Lugoj - Deva. Finanțat prin PNRR, acest "lot al urșilor"......
Centura Comarnic va fi gata în vara anului viitor – oficial Transporturi
Centura Comarnic va fi gata în vara anului viitor – oficial Transporturi
Secretarul de Stat în Transporturi Irinel Ionel Scrioșteanu a anunțat vineri că a fost într-o vizită pe șantierul ...
România și Spania au semnat un Memorandum pentru intensificarea cooperării în domeniul economiei sociale
România și Spania au semnat un Memorandum pentru intensificarea cooperării în domeniul economiei sociale
Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale din România, Simona Bucura-Oprescu, şi vicepreşedintele Guvernului Spaniei, ...
Taxă de timbru mai mică cu peste 50% pentru partaj, divorț și cereri familiale potrivit unei legi din 2024
Taxă de timbru mai mică cu peste 50% pentru partaj, divorț și cereri familiale potrivit unei legi din 2024
Începând cu 3 noiembrie 2024, Legea nr. 268/2024 a adus reduceri substanțiale și scutiri pentru taxele de timbru aplicate ...