„Scenariul nostru de bază este că aşa zisul Grexit nu se va produce (Grecia nu va ieşi din Zona Euro, n.r.), dar şi dacă s-ar produce, nu mă aştept să apară probleme pentru investiţiile pe termen mediu. Poate dimpotrivă. S-ar putea ca Greciei să-i fie mai bine dacă revine la drahmă şi reîncepe să aibă creştere economică, iar Europa va fi mai sănătoasă”, a declarat , miercuri, Dragoş Niculescu, directorul de investiţii al societăţii de administrare a investiţiilor OTP Asset Management. Declaraţia a fost făcută cu ocazia prezentării rezultatelor după primul an de existenţă a celui dintâi fond de investiţii de tip abolute return de pe piaţa românească, Fondul OTP Premium Return, în condiţiile în care acesta are peste 56% din active în euro şi în dolari şi este recomandabil pentru plasamente de trei ani.
Datele despre relansarea economiei americane, de care depinde momentul creşterii dobânzilor la dolari de către banca centrală americană (Federal Reserve, FED), respectiv ritmul politicii de infuzii de lichidităţi ale Băncii Centrale Europene (BCE) continuă să fie principalele motoare ale evoluţiei cursurilor valutare, potrivit administratorilor de investiţii de la OTP Asset Management.
„Ce e bine pentru SUA, este rău pentru Europa şi ce e bine pentru dolar este rău pentru euro”, a mai spus Dragoş Manolescu, referindu-se la eventualele date încurajatoare despre relansarea economiei americane, care ar apropia perspectiva ca FED să crească dobânda sa de referinţă. „Poate până la sfârşitul anului”, spune directorul OTP AM. „Apoi, efectele relaxării monetare asupra economiei zonei euro ar urma să echilibreze situaţia”.
Astfel că, „ne aşteptăm ca, indiferent de ce se întîmplă cu Grecia, euro să evolueze între 0,9 şi un euro. Şi, în consecinţă, cursul dolarului în lei să evolueze între pragurile 4,3 şi 4,6, poate chiar mai sus”, a mai spus Dragoş Manolescu.
Citeşte şi
Analiştii: Dolarul poate ajunge la 4,4 lei. Tendinţa poate dura şi anul viitor
„BCE va face orice ca să păstreze nivelul de lichiditate dorit pe piaţă prin prelungirea, chiar până în toamna anului viitor, a campaniei quantitative easing (QE, relaxare monetară prin dobânzi scăzute şi achiziţii de titluri de stat în euro, n.r.), dacă efectele asupra economiei vor întârzia”.
Cât despre Grecia, „pierderile finanţatorilor Greciei au fost deja asimilate şi au fost deja incluse în preţurile activelor europene”, a mai spus directorul OTP Asset Management.
Miercuri, piaţa a corectat după creşterile pronunţate de liuni şi marţi, BNR anunţând un curs mediu de 4,0782 lei/dolar, sub cel de 4,09 de marţi.
Investiţii cu expunere valutară diversificată
După primul an de la lansare, fondul OTP Premium Return a obţinut un randament de 8,6%, cu 5.96% peste benchmark-ul (reperul minim) stabilit, ROBID 12M+1%. Fondul este de tip absolute return, şi promite câştig, indiferent de creşterile şi scăderile de pe pieţele financiare.
Fondul este de tip închis, adică, spre deosebire de fondurile deschise (mutuale) nu face emisiuni şi răscumpărări continue de titluri, ci doar periodic. Managementul fondului este foarte flexibil şi oportunist, deplasând banii de la un tip de instrumete la altele (de la obligaţiuni la acţiuni, de pildă) în funcţie de oportunităţi.
Fondul are în portofoliu depozite bancare, dar şi titluri de stat în EUR emise de România şi Muntenegru, obligatiuni corporative ale BCR, RCS&RDS, acţiuni străine (precum Renault, Rio Tinto, ING Bank, Barclays, Arcelor Mittal, SAP, Vinci, Credit Agricole, Axa), acţiuni româneşti (Fondul Proprietatea, Amplo Ploieşti, Biofarm, Transgaz, Romgaz, BVB)şi produse dertivate care urmăresc evoluţiile indicilor marilo rpieşţe străine (Certificate Index pe DAX (long/short), TOPIX, SPX (long/short), DJ Titans Healthcare, DJ Titans Technology, Eurostoxx 50).
Investitorii pot subscrie în primele cinci zile ale fiecărei luni și pot răscumpăra, începând cu luna următoare celei în care au subscris. Odată cu redeschiderea aniversară, clienţii care vor subscrie ȋn fond ȋn urmatoarele trei luni nu vor plăti comision de subscriere.