Estonia şi România, cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei din Uniunea Europeană, în octombrie
În zona euro, este cel mai rapid ritm de creştere a preţurilor de consum din decembrie 2012.
Cifra furnizată de Eurostat este similară cu estimările analiştilor şi depăşeşte ţinta avută în vedere de Banca Centrală Europeană. Obiectivul BCE este să menţină creşterea preţurilor în apropiere de 2%, nivel considerat benefic pentru activitatea economică.
Cele mai ridicate rate anuale ale inflaţiei din UE au fost înregistrate luna trecută în Estonia (4,5%), România (4,2%) şi Ungaria (3,9%), iar cele mai scăzute în Danemarca (0,7%), Portugalia (0,8%) şi Irlanda (1,1%).
Comparativ cu septembrie 2018, inflaţia anuală a scăzut în opt state membre ale UE (inclusiv în România), a rămas stabilă în cinci şi a crescut în 14 ţări.
În cazul zonei euro, cel mai semnificativ impact asupra creşterii anuale a preţurilor l-au avut preţurile la energie (1,02 puncte procentuale), urmate de preţurile la servicii (0,65 puncte procentuale) şi de cele la alimente, alcool şi ţigări (0,42 puncte procentuale).
În septembrie, România a avut pentru a opta lună consecutiv cea mai mare rată anuală a inflaţiei dintre statele membre ale Uniunii Europene, cu un avans al preţurilor de consum de 4,7%.