Crowdestate a fost lansată în 2014 în Estonia, iar directorul de ţară al Crowdestate pentru România, Robert Butoi, spune că platforma e deja activă în Ţările Baltice, Cehia, Finlanda, Italia şi acum şi în România.
Compania are 38.952 de investitori la nivel global, proveniţi din 116 ţări, inclusiv din România şi 193 de oportunităţi în ţările în care e prezentă. În general, rata de return a investițiilor din platformă e de minimum 10%, iar compania monetizează aplicând un comision investițiilor.
„Putem, în esență, să finanțăm orice fel de proiect imobiliar, e mai greu cu cele de birouri mari, dar rezidențial, retail sau industrial sunt la îndemână, dar nu cele de valori foarte mari. Mai degrabă anumite faze ale acestor proiecte. De exemplu un bloc din patru ale unui proiect rezidențial. Avem deja discuții cu anumiți investitori imobiliari din România, dar întâi trebuie să stabilizăm compania pe piața românească”, spune Robert Butoi.
Practic, Crowdestate poate participa cu finanțare la equity-ul dezvoltatorului sau poate completa o finanțare bancară pentru anumite cheltuieli urgente, inclusiv fără garanți, dar firește în alt condiții.
Investițiile companiei sunt,în general, de câteva sute de mii de euro, dar sunt și cazuri în care su depășit un milion de euro, iar durata investiției e, de obicei, între cinci luni și 24 de luni, în funcție de investiție și complexitatea proiectului.
„Nu știu dacă românii vor fi deschiși la astfel de investiții, nu sunt foarte obișnuiți, chiar dacă au în jur de 23 de miliarde de euro în depozitele bancare. Dacă măcar o mică parte din acei bani ar fi folosiți pentru investiții am avea cu toții de câștigat, și economia, și oamenii, și companiile finanțate, mai ales că nu vom accepta pe oricine caută finanțare. Nu suntem bancă, dar facem un soi de due dilligence înainte, e inclusiv imaginea noastră în joc”, explică Robert Butoi.
De altfel, nu ar fi exclus ca investitorii să caute astfel de platforme care permit un venit pasiv, mai ales că în ultimul timp pe piața imobiliară s-au înmulțit micii investitori care cumpără câteva apartamente pentru a le valorifica pe piața chiriilor.