Eugen Rădulescu (BNR): Companiile românești au în total nevoie de o recapitalizare de 146 de miliarde de lei

Suma necesară recapitalizării companiilor din România este de 146 de miliarde de lei, din care 15,7 miliarde de lei reprezintă suma necesară recapitalizării întreprinderilor publice, a afirmat joi Eugen Rădulescu (foto), şeful Direcţiei de Stabilitate a Băncii Naţionale a României (BNR), relatează Agerpres.
AGERPRES - J, 30 sept. 2021, 20:53
Eugen Rădulescu (BNR): Companiile românești au în total nevoie de o recapitalizare de 146 de miliarde de lei

„Avem de a face cu o nevoie de recapitalizare care este valabilă nu numai în sectorul public. La nivel de economie naţională, am avea nevoie de 146 de miliarde de lei pentru a recapitaliza la nivelul minim prevăzut de lege al întreprinderilor, care sunt sub acest nivel, dacă nu chiar cu valori ale capitalurilor negative. Din 146 de miliarde lei, recapitalizarea întreprinderilor publice ar costa numai 15,7 miliarde de lei. Riscul cel mare este evident ca să aruncăm bani buni peste bani vechi, în aşa fel încât pierderile să continue, aşa cum, de altfel, dacă nu se întâmplă lucruri semnificative în întreprinderile acestea care generează pierderi, riscurile de a se continua acest proces este mare. Primele cinci companii subcapitalizate ar avea nevoie de mai mult de jumătate din cele 15 miliarde lei despre care am vorbit”, a menţionat Eugen Rădulescu, la un eveniment organizat de Asociaţia Expert Forum.

În ceea ce priveşte întreprinderile de stat, şeful Direcţiei de Stabilitate a Băncii Naţionale a României (BNR) a menţionat că primele cinci companii profitabile generează 70% din valoarea profiturilor din sectorul public în anul 2020, iar primele cinci companii cu pierderi au generat 64% din totalul pierderilor în anul 2020.

„În privinţa companiilor de stat aş vrea să vă spun că ponderea lor în totalul economiei se restrânge – şi după părerea mea asta este foarte bine. În anul 2010 întreprinderile de stat aveau o pondere de 10% din valoarea adăugată brută pentru ca zece ani mai târziu să ajungem la 6% din valoarea adăugată brută. Numărul de personal continuă să scadă. El era undeva pe la 350.000 de salariaţi în anul 2010, în timp ce în anul 2020 mai aveam 270.000 de persone care erau salariate în întreprinderi publice, în scădere cu 6% faţă de anul anterior. În privinţa rezultatelor acestora, avem o polarizare formidabilă. Primele cinci companii profitabile generează 70% din valoarea profiturilor din sectorul public în anul 2020, iar primele cinci companii cu pierderi generează 64% din totalul pierderilor în anul 2020”, a mai spus Eugen Rădulescu.

În opinia sa, aceste evoluţii arată că „ar exista posibilitatea, în cazul în care ar exista şi voinţă politică în primul rând, să poată avea loc o concentrare asupra companiilor cu pierderi.”

„Avem până la urmă cele mai mari pierderi, care sunt o pondere colosală în total – sunt de la două complexe energetice – Hunedoara şi Oltenia, care au cele mai mari pierderi, lucrează pe cărbune, pe huilă. Ne costă o avere să întreţinem cele mai poluante industrii producătoare de energie în România, în anul 2021. Îmi aduc aminte că, în urmă cu mai mulţi ani, socotisem că dacă închidem complet mineritul neferos în România PIB-ul ţării creşte extraordinar de mult pentru că valoarea adăugată negativă a acestei industrii era colosal de mare. Nu mai este aşa de mare pentru că s-a cam dus cu totul”, a mai spus Eugen Rădulescu.

Te-ar mai putea interesa și
Bolojan: O direcţie importantă la care lucrăm este reducerea risipei din sistemul de sănătate. Este nevoie să legăm salarizarea de activitatea spitalului
Bolojan: O direcţie importantă la care lucrăm este reducerea risipei din sistemul de sănătate. Este nevoie să legăm ...
Premierul Ilie Bolojan a susţinut vineri că salarizarea personalului medical este nevoie să fie legată de activitatea spitalelor, subliniind că nu se mai poate continua cu risipa din domeniul......
Patronatul Concordia se repede să laude măsurile anunțate de Bolojan în viitoarele pachete de acțiuni fiscal-bugetare, pe care le consideră pași esențiali pentru eficientizarea administrației
Patronatul Concordia se repede să laude măsurile anunțate de Bolojan în viitoarele pachete de acțiuni fiscal-bugetare, ...
La scurt timp după ce prim-ministrul Ilie Bolojan a prezentat, într-o conferință de presă, măsurile fiscal-bugetare ...
Bolojan, răspuns la întrebarea dacă renunță la o parte din salariu: În general, nu fac gesturi populiste
Bolojan, răspuns la întrebarea dacă renunță la o parte din salariu: În general, nu fac gesturi populiste
Premierul Ilie Bolojan a declarat vineri, în contextul în care unul dintre miniştri a anunţat că renunţă la 20% din ...
Producția de furaje a Agroland a crescut cu 50% în trimestrul II din 2025, iar producția de ouă de consum cu 17%
Producția de furaje a Agroland a crescut cu 50% în trimestrul II din 2025, iar producția de ouă de consum cu 17%
Grupul antreprenorial Agroland, prezent pe piața de retail, agribusiness, producție alimentară și nutriție animală, ...