Euractiv: Orientarea pro-UE a R.Moldova nu este ireversibilă; procesul de asociere trebuie accelerat

Economica.net
13 12. 2013
europa_uniunea_europeana_09068800_66874500_79684000_43981300

Parlamentul European s-a pronunţat, zilele trecute, în favoarea eliminării taxelor de import pentru vinurile moldoveneşti, denunţând „presiunile nejustificate şi arbitrare exercitate de Rusia”, care a interzis importurile de vin din Republica Moldova.

Însă Rusia nu a avut încă ultimul cuvânt, consideră analişti citaţi de Euractiv, îndemnând Uniunea Europeană să accelereze procesul de asociere cu Chişinăul pentru a evita repetarea scenariului ucrainean.

Experţii amintesc că vinurile reprezintă doar 2-3% din exporturile Republicii Moldova, avertizând că există riscul ca Moscova să treacă la interzicerea fructelor şi legumelor din R.Moldova şi la blocarea accesului cetăţenilor moldoveni pe piaţa muncii din Rusia.

„R.Moldova urmează să organizeze alegeri generale în noiembrie 2014, iar opoziţia comunistă are un plan cu mult diferit de cel al Guvernului actual, un plan prorus. O victorie a comuniştilor ar însemna, cel mai probabil, sfârşitul procesului de integrare europeană a Republicii Moldova”, notează Euractiv citând analişti, insistând că „orientarea proeuropeană încă nu este o opţiune ireversibilă pentru R.Moldova”.

Opoziţia comunistă de la Chişinău a îndemnat comunitatea internaţională să înceteze acţiunile care ar avea ca scop „desfiinţarea” Republicii Moldova, denunţând acordul semnat cu UE şi criticând Parlamentul României şi Curtea Constituţională moldoveană. Într-un comunicat citat de site-ul KyivPost, Partidul Comuniştilor din R.Moldova cere comunităţii internaţionale să înceteze acţiunile care ar avea drept scop „reîmpărţirea Europei şi desfiinţarea Republicii Moldova”. „Prin lansarea acordului de asociere cu Uniunea Europeană, R.Moldova a pierdut imediat suveranitatea în materie de politică externă, comerţ intern şi internaţional şi securitate”, precizează PCRM. „Guvernul condus de Iurie Leancă a vândut în mod deschis Republica Moldova sclaviei geopolitice, divizând ţara pe linia Nistrului, transformând o mică ţară europeană într-un câine de rasă mixtă, antirus, aflat în lesa Uniunii Europene”, precizează PCRM. Politica de umilire deschisă a ţării a fost continuată cu entuziasm de Curtea Constituţională de la Chişinău şi de Parlamentul României, care „au început practic în acelaşi timp procesul de dezmembrare internaţională a Republicii Moldova”, consideră PCRM.