EurActiv: Ungurii protestează împotriva apropierii lui Viktor Orban de Kremlin
Numărul celor strânşi în faţa parlamentului ungar în ”Ziua indignării publice”, aşa cum au numit-o organizatorii, a fost însă mult mai mic decât al demonstranţilor care luna trecută au protestat contra intenţiei guvernului ungar de a introduce o taxă pe internet, proiect care a fost abandonat în urma acestor proteste.
Adunată în faţa Parlamentului, mulţimea a scandat luni ”Orban, afară!” şi ”Nu plătim taxe infractorilor”.
Pe un banner al protestatarilor reuniţi luni în centrul capitalei ungare se putea citi ”Oameni contra corupţiei, atât de multă pentru două treimi”, aluzie la victoriile obţinute de partidul Fidesz în alegerile parlamentare din 2010 şi din aprilie acest an, scrie Agerpres.
Un protestatar, Gyorgy Brull, a declarat că milioane de unguri sunt dezamăgiţi de întreaga clasă politică de la Budapesta. ‘Am idei clare despre cum trebuie să fie ţara în care mi-ar plăcea să trăiesc, dar încă nu văd cine ar putea reprezenta acest lucru într-o manieră coerentă”, a spus Brull, un producător de vinuri în vârstă de 57 de ani.
”Nu vrem ca Orban să ne împingă în braţele lui Putin şi ale Rusiei. Suntem o ţară din Uniunea Europeană şi vrem să rămânem acolo”, a spus un al manifestant, Balint Farkas, student în vârstă de 26 de ani.
După împrăştierea manifestanţilor, câteva mii de persoane au rămas pe loc şi au izbucnit ciocniri cu poliţia când unii indivizi au încercat să pătrundă în parlament. Ulterior, sute de poliţişti au ocupat poziţie în faţa intrării în clădire.
Alte aproximativ 20 de manifestaţii de ‘indignare’, dar de o amploare mai redusă, au fost, de asemenea, organizate luni în întreaga Ungarie.
Protestele contra taxei pe internet şi acuzaţiile de corupţie au slăbit sprijinul public pentru partidul Fidesz al lui Viktor Orban, dar această formaţiune încă dispune de o majoritate liniştitoare în faţa opoziţiei extrem de fragmentate.
Abandonarea taxei pe internet, după enormele manifestaţii din octombrie, reprezintă unul din rarele eşecuri ale premierului Orban după instalarea sa la putere în 2010.
Săptămâna trecută, aproape 10.000 de persoane au manifestat pe străzile Budapestei, de această dată pentru a cere demisia şefei Fiscului ungar căreia i s-a interzis accesul în Statele Unite din motive de corupţie. O acuzaţie pe care persoana în cauză, Ildiko Vida, a respins-o vehement.
Viktor Orban, ales în 2010 şi reînvestit după legislativele din aprilie, stârneşte numeroase critici în Europa şi în Statele Unite pentru reformele sale, considerate de adversari o primejdie la adresa libertăţilor justiţiei şi ale presei.