Întrebat de jurnalistul Gheorghi Gotev cine va merge la summitul de la Bruxelles din 18-19 octombrie, Ponta a răspuns că există deja o decizie a Curţii Constituţionale pe acest subiect.
„Curtea Constituţională a decis (la 26 septembrie) că poate participa fie preşedintele, fie premierul, dacă are mandat din partea preşedintelui. Iar eu voi respecta decizia Curţii Constituţionale”, a declarat el.
„În ceea ce priveşte summitul pe tema cadrului financiar multianual 2014-2020 (care va avea loc la 23-24 noiembrie), deoarece ţine de poziţia Guvernului, îi voi cere preşedintelui mandatul de a participa. La celelalte summituri, preşedintele Băsescu este cel care va participa”, a explicat premierul român.
El a precizat că aceasta nu înseamnă că se înţelege mai bine cu preşedintele Băsescu.
„Eu respect deciziile Curţii Constituţionale şi respect instituţiile. Nu vorbesc despre persoane (care reprezintă instituţii). În ceea ce priveşte persoanele, nu s-a schimbat nimic”, a adăugat el.
Premierul a precizat, de asemenea, că este posibilă o coabitare între instituţii, declarându-se pregătit să coabiteze cu oricine ar fi preşedinte. „Instituţional da, ar trebui să colaborăm. Dar vorbesc despre colaborare, nu subordonare”, a subliniat el.
Întrebat dacă motivul pentru care este în conflict cu Băsescu îl reprezintă alegerile parlamentare din 9 decembrie, Ponta a negat, adăugând că, „în prezent, cel mai important lucru este ca măsurile economice şi sociale adoptate (de Guvern) în ultimele luni să fie confirmate”.
Întrebat despre implementarea aşa-numitei „liste celor 11 puncte” a preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, care se va afla probabil în centrul raportului CE din decembrie, Ponta a declarat că Guvernul a rezolvat „zece puncte şi jumătate”.
„Problema care a rămas este un senator liberal considerat în situaţie de incompatibilitate, iar procedurile sunt în desfăşurare. Dar eu cred că relaţiile s-au îmbunătăţit mult şi s-au normalizat între România şi instituţiile europene, iar modul în care am fost primit şi am discutat cu preşedintele Barroso şi preşedintele (Parlamentului European Martin) Schulz (la 17 septembrie) mă încurajează să spun că suntem pe calea cea bună”, a explicat el.
În ceea ce priveşte rata de absorbţie a fondurilor europene, despe care premierul a recunoscut că este „cea mai mare problemă a României”, Ponta a afirmat că anul 2013 va fi unul al „schimbărilor drastice” în acest domeniu.
„Ne vom pregăti pentru 2014-2020 pe baze complet diferite. Vom urma exemplul Poloniei şi al altor ţări care au înregistrat succese în acest domeniu”, a continuat el.
Întrebat dacă este de acord cu opinia premierului bulgar Boiko Borisov, potrivit căruia obiectivul ţării sale de a adera la Schengen în 2013 nu a fost atins din cauza tulburărilor politice din România, Ponta a declarat că nu este de acord şi nici nu a auzit o astfel de declaraţie publică. El a explicat că anul trecut impedimentul l-a reprezentat Olanda, iar în acest an „problemele de natură internă din statele membre (Schengen)”. „Atât România, cât şi Bulgaria sunt pregătite să adere la Schengen şi când situaţia se va debloca, vor adera la Schengen”, a conchis el.