Aveţi credite în euro? Vă va scădea rata

27 02. 2012
euribor_2011_2012_32664100

Ratele de dobândă de pe piaţa interbancară europeană cad fără întrerupere din luna decembrie a anului trecut când Banca Centrală Europeană a desfăşurat prima operaţiune de finanţare pe trei ani din istoria băncii, furnizând lichidităţi băncilor comerciale de 489 de miliarde de euro. Inundarea sistemului cu bani a fost dublată şi de reducerea anterioară a dobânzii cheie la 1%.

Euribor 3M, cel mai important indicator pentru cei cu credite în euro cu dobândă variabilă, a ajuns la 0,997% pe an, cea mai scăzută cotaţie din ianuarie 2011. Pe parcursul anului trecut, dobânzile de pe piaţa interbancară nesecurizată au crescut puternic, după ce BCE a întărit politica monetară, crescând dobânda cheie la 1,5%, de la 1%, în două trepte, ca urmare a creşterii inflaţiei peste ţintă.

Dobânzile au urcat şi ca urmare a accenturării crizei bancare din zona euro, după ce băncile au încetat să se mai împrumute între ele de teamă că expunerile contrapărţilor pe ţările PIIGS vor aduce pierderi. Euribor 3M a atins de două ori anul trecut un vârf de 1,6%, prima oară în iunie-iulie, şi apoi în noiembrie, când criza euro s-a acutizat.

Spre exemplu, la credit de 80.000 de euro pe 30 de ani cu o dobândă de 6% pe an, rata lunară este de 480 de euro. O reducere de 0,6 puncte procentuale, egală cu scăderea Euribor 3M de la nivelurile de anul trecut, aduce o economie de 30 de euro la rata lunară. De regulă, băncile modifică rata Euribor 3M aplicabilă în contract de patru ori pe an.

Rata Euribor la şase luni, alt indicator important pentru cei cu credite, a căzut sub 1,3%, la 1,292%, pentru prima oară de la sfârşitul lunii ianuarie 2011, după ce a sărit de pragul de 1,8% în iunie-iulie 2011.

BCE urmează să ţină o nouă operaţiune repo de finanţare pe trei ani, estimările analiştilor din bănci pentru sumele ce urmează să fie furnizate variind între 200 şi 1.000 de miliarde de euro. Şeful instuţiei, italianul Mario Draghi, declara recent că injecţia precedentă de lichiditate a făcut posibilă evitarea unei crize iminente a creditului.