Ministrul Sportului, despre lucrările la stadioanele pentru EURO 2020: Ne confruntăm şi cu întârzieri. Ce se întâmplă pe Ghencea şi Giuleşti
”Este necesara o evaluare constanta a activitatilor întreprinse de fiecare institutie în parte pentru a putea monitoriza potentialele prelungiri ale termenelor de executie stabilite. Din pacate, ne confruntam si cu întârzieri în câteva directii si ar trebui sa ne concentram eforturile pentru a le diminua si pentru a finaliza cât mai multe dintre obiectivele asumate. În marea majoritate a proiectelor suntem într-o faza avansata, conform graficelor si sper sa acceleram cât mai mult diversele actiuni si sa ne concentram eforturile pentru a ne încadra în toate termenele stabilite”, a spus ministrul Bogdan Matei, citat de pagina oficiala de Facebook a MTS.
Sedinta a fost condusa de ministrul Tineretului si Sportului, si de Gheorghe Popescu, consilierul onorific al Premierului, si a cuprins prezentarea, din partea fiecarei autoritati implicate, a stadiului pregatirilor si a situatiilor pe diferitele compartimente în perspectiva lucrarilor pentru EURO 2020.
Reprezentantii FRF au prezentat situatia dosarelor si a garantiilor solicitate de UEFA, cei de la Compania Nationala de Investitii (CNI) au prezentat stadiul lucarilor la stadioanele Steaua, Rapid si Arcul de Triumf si apoi a fost facuta si o evaluare a terenurilor de fotbal care vor fi construite în 150 de localitati din tara.
Viceprim-ministrul Vasile-Daniel Suciu, ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, si Consilierul prim-ministrului, Gheorghe Popescu, au efectuat, marti dimineata, vizite la stadioanele Steaua si Giulesti.
Construcţia stadionului Steaua a ajuns la stadiul de 8 la sută
Construcţia noului stadion de fotbal Steaua a ajuns la stadiul de 8 la sută, după cum au declarat marţi reprezentanţi ai executanţilor, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Vasile-Daniel Suciu solicitând ca lucrările să fie terminate la timp, adică luna mai 2020.
„Aici la Ghencea suntem aproape la 10%, în jur de 8% aşa cum a spus antreprenorul, doar că nu vom lăsa doar antreprenorii să ne spună cum stau lucrurile şi am convenit cu Gică Popescu că în fiecare săptămână vom fi şi aici, şi pe Giuleşti şi pe Arcul de Triumf, întrucât ne-am asumat o obligaţie ca guvern şi ca ţară ca în mai 2020 echipele să se poată antrena pe cele trei stadioane. Mă interesează foarte mult, pentru că nu vreau să mai aud informaţii distorsionate şi vom urmări cu mare atenţie aceste obiective, ca ele să fie predate la cheie. Am avut o discuţie încă din prima săptămână de mandat cu toţi antreprenorii şi le-am spus că Guvernul României are banii necesari, vom onora toate obligaţiile de plată cu maximă promptitudine şi acelaşi lucru îl voi solicita şi celor care lucrează. Dacă eu onorez plata la timp şi lucrările să fie făcute la timp”, a declarat viceprim-ministrul Vasile-Daniel Suciu, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, la şantierul din Bulevardul Ghencea.
El a dat asigurări că în luna mai 2020 lucrările vor fi finalizate: „În mai 2020 tot ce înseamnă teren de antrenament, tribună, vestiare, vor fi finalizate. Aceasta este prima etapă, apoi restaurantul hotelul, spaţiul de administraţie publică vor fi gata în octombrie. Dar ceea ce ne-am asumat, ca echipele să se antreneze, vor fi finalizate în mai 2020 şi tocmai de aceea în fiecare săptămână voi inspecta şi chiar voi avea acces la camerele video pe care le-am solicitat să fie amplasate pe cele trei stadioane şi voi urmări zilnic stadiul lucrărilor”.
Consilierul prim-ministrului, Gheorghe Popescu, este convins că organizarea celor patru meciuri de la EURO 2020 va fi una foarte bună.
„Stăm foarte bine, suntem în grafic cu majoritatea lucrărilor, dar bineînţeles că mai sunt şi mici întârzieri, trebuie să le aducem pe linia de plutire. Dar EURO 2020 nu înseamnă doar cele trei sau patru stadioane, înseamnă mult mai multe lucruri la care trebuie să fim foarte atenţi. Are mult mai multe componente de care UEFA se interesează, în fiecare lună avem o întâlnire la nivelul comitetului interministerial. Mai sunt mai bine de 15 luni până la turneul final, eu cred că acest turneu va fi făcut ori bine, ori excepţional. Ghencea era casa noastră în perioada de glorie, în anii ’90-2000 şi mă încearcă un sentiment de tristeţe că acest loc nu mai există, dar sper ca noul stadion să aducă la fel de multe şi bune rezultate aşa cum am avut noi cu echipa naţională. Acum nu ştiu dacă actuala echipa naţională îşi doreşte să joace pe Ghencea sau pe Arena Naţională”, a declarat Popescu.
Întrebat când va fi gata stadionul Dinamo, Popescu a spus: „Nu ştiu, vom vedea, habar nu am”.
În ceea ce priveşte linia de tren care ar urma să unească Gara de Nord de Aeroportul Henri Coandă, Gheorghe Popescu a afirmat că la sfârşitul lunii martie vor fi demarate procedurile pentru găsirea unui constructor.
„Din câte ştiu eu, pe 23 sau 25 luna aceasta se vor deschide ofertele pentru a se găsi constructorul şi a se începe lucrările. Important este să înceapă odată pentru că la noi cel mai greu este până se începe lucrul, după aceea toate lucrurile merg foarte bine”.
Lucrările de construcţie la stadionul Giuleşti, îngreunate din cauza amplasamentului
Lucrările de construcţie a noului stadion Giuleşti ”Valentin Stănescu” sunt îngreunate din cauza amplasamentului şi pentru că nu se poate lucra la demolare pe timpul nopţii, aflându-se în proximitatea blocurilor, au declarat, marţi reprezentanţi ai executanţilor.
Capacitatea stadionului Giuleşti va rămâne cea stabilită iniţial, adică 14.000 de locuri.
„În maxim o lună se va elibera şi autorizaţia de construcţie. Pe măsură ce se demolează, se va muta şi instalaţia de nocturnă. Stadionul va avea o capacitate de 14.000 de locuri. În parametrii aceştia era destul de greu să mărim capacitatea stadionului, avem şi clădiri vechi şi extinderea ar fi însemnat întârzieri destul de mari. În jurul datei de 1 mai vom da drumul la lucrările de construcţie propriu zise şi facem tot posibilul să fim la un stadiu similar cu cel de la Steaua. Aici este un pic mai dificil, dar cred că vom putea să recuperăm. Suntem într-o zonă mult mai strânsă, cu clădiri de jur împrejur. Aici nu se poate lucra noaptea, sunt multe blocuri. Aici lucrăm ziua şi noaptea facem transportul, la fel va fi şi la partea de construire. Muncitori nu sunt foarte mulţi, pentru că procesul de demolare nu presupune foarte mulţi, sunt 40-50, însă avem multe utilaje”, au declarat reprezentanţii constructorilor.
Consilierul prim-ministrului, Gheorghe Popescu, a spus la stadionul Giuleşti că s-ar bucura dacă ar exista posibilitatea măririi numărului de locuri: „Nu am multe amintiri din Giuleşti, pentru că nu am jucat foarte multe meciuri, dar este un stadion legendar, al uneia dintre cele mai iubite echipe din fotbalul românesc, Rapidul, care sper să revină cât mai repede pe prima scenă fotbalistică, alături de toate echipele de tradiţie. Toată lumea spune că nu mai avem spectatori în tribună şi asta e pentru că au dispărut aceste echipe legendare. M-aş bucura să revină U Cluj, m-aş bucura să revină Petrolul, Rapid, toate aceste echipe de tradiţie, pentru că ele aduc oamenii în tribună. Eu ştiu că actualul proiect are undeva la 14.000 de locuri. Şi la Steaua s-a început proiectarea şi apoi a mai apărut încă o mie şi ceva de locuri, s-ar putea să se întâmple şi aici, m-aş bucura să fie aşa, dar nu depinde de mine, ci de proiectant, pentru că este un stadion cu deschidere la o arteră importantă şi lucrările se vor desfăşura nu atât de uşor ca la Ghencea. Eu m-aş bucura să fie cât mai multe locuri şi suporterii rapidişti să fie bucuroşi”.
Viceprim-ministrul Vasile-Daniel Suciu, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, a precizat că şi stadionul Giuleşti, ca şi Steaua şi Arcul de Triumf , va fi gata în luna mai 2020.
„Eu atât ştiu, că în mai 2020 aici se vor putea ţine antrenamente. Acesta este angajamentul nostru şi trebuie să fie comun. Vor fi gata arenele, gradenele, terenul, vestiarele”, a spus ministrul.
România a primit organizarea a patru meciuri din cadrul Campionatul European din 2020 pe Arena Nationala din Capitala. UEFA solicita celor 12 tari organizatoare sa puna la dispozitie alte patru stadioane la standarde internationale pentru antrenamentele oficiale ale echipelor nationale. Cele patru arene pe care România le-a ales pentru a le moderniza sunt Arcul de Triumf, Steaua, Rapid si Dinamo.
Bucurestiul va gazdui trei partide în cadrul Grupei C si una în faza optimilor de finala. Astfel, pe Arena Nationala sunt programate meciuri în zilele de 14, 18, 22 si 29 iunie 2020. Daca se califica, echipa nationala a României va juca cel putin doua partide la Bucuresti.