Euro a atins minimul ultimelor 21 de luni faţă de dolar
Liderii europeni urmează să discute măsuri de stimulare a creşterii economice, dar nu este aşteptat un plan care ar readuce optimismul în rândul investitorilor, în special având în vedere că Germania se opune cu tărie obligaţiunilor comune.
Investitorii se îndoiesc că participanţii vor anunţa măsuri care să calmeze temerile că Grecia se îndreaptă spre faliment şi o posibilă ieşire din zona euro.
Euro s-a depreciat la 1,2615 dolari pe unitate pe platforma alternativă de tranzacţionare EBS, sub minimul anului de 1,2624 dolari pe unitate atins în ianuarie, marcând astfel cel mai redus nivel după august 2010.
Ulterior, euro a revenit la 1,2650 dolari pe unitate, fiind în scădere cu 0,2% faţă de închiderea de marţi.
„Tendinţa negativă a euro este împământenită, există prea multe riscuri pentru deznodăminte neplăcute în zona euro, în special în privinţa Greciei”, a declarat Ned Rumpeltin, analist la Standard Chartered.
El a arătat că închiderea de miercuri a tranzacţiilor va fi importantă pentru evoluţia pe termen scurt a euro.
„Anticipăm ca euro să atingă 1,25 dolari pe unitate până la sfârşitul acestui trimestru, dar închiderea de astăzi va fi foarte importantă pe termen scurt. Dacă va avea loc o apreciere, vom asista la o consolidare a euro, dar dacă va închide aproape de minimul zilei, atunci deprecierea va continua”, a spus analistul.
Temerile că Grecia ar putea fi nevoită să părăsească zona euro s-au amplificat după ce premierul elen Lucas Papademos a declarat miercuri, într-un interviu, că Grecia nu are altă soluţie decât să respecte programul de austeritate, sau să iasă din uniunea monetară.