Euro a atins minimul ultimelor trei luni după alegerile din Franţa şi Grecia
Moneda unică s-a depreciat pentru a şasea şedinţă consecutiv, înregistrând cea mai lungă cursă descendentă după septembrie 2011.
Euro s-a depreciat cu 1%, la 1,2955 dolari pe unitate, cel mai redus nivel după 25 ianuarie, la ora 12:00 GMT fiind cotat în scădere cu 0,4%, la 1,3036 dolari pe unitate.
Hollande, devenit primul socialist care câştigă preşedinţia Franţei, a doua mare economie din Europa, în ultimii 17 ani, s-a angajat să promoveze măsuri de creştere economică şi mai puţină austeritate în regiune.
„Alegerile au creat multă instabilitate politică. Există un risc clar să avem multe măsuri de stimulare care vor necesita finanţare”, a declarat Lutz Karpowitz, analist la Commerzbank în Frankfurt.
Randamentul obligaţiunilor germane pe termen de 10 ani a atins un minim record de 1,552%, revenind ulterior la 1,58%, iar randamentul titlurilor Trezoreriei SUA cu maturitate similară a coborât cu 0,02 puncte, la 1,86%.
În Grecia, Noua Democraţie (dreapta) şi socialiştii PASOK (stânga), partidele care au dominat scena politică mai multe decenii şi singurele formaţiuni importante care susţin politica proausteritate, au obţinut împreună circa 32% din voturi şi numai 149 din cele 300 de locuri în Parlament.
PASOK a obţinut numai 13,2% din voturi (41 de locuri în Parlament), fiind împins pe locul al treilea de Coaliţia Stângii, cu 16,8% (52 locuri). Partidul Noua Democraţie a atras 18,8% din voturi (108 locuri), iar liderului acestuia Antonis Samaras, va fi probabil desemnat să formeze un nou guvern de către preşedintele Greciei, Karolos Papoulias. Noua Democraţie primeşte 50 de locuri, pe lângă cele 58 câştigate prin vot, întrucât este partidul cu cel mai ridicat scor electoral.
Samaras ar urma să primească luni mandatul pentru formarea noului guvern. Conform Constituţiei, preşedintle Greciei, Karolos Papoulias, va da termen de trei zile partidului cu cele mai bune rezultate să formeze executivul. Dacă acesta eşuează, al doilea partid după numărul de locuri din parlament va primi mandatul, urmat de al treilea. În cazul în care toate partidele desemnate eşuează, preşedintele va cere liderilor partidelor formarea ubnui guvern de uniune naţională. Dacă nici acest apel nu are rezultat, vor fi organizate noi alegeri, posibil pe 17 iunie, potrivit Kathimerini.
În Germania, partidul cancelarului Angela Merkel a obţinut cel mai prost rezultat în alegerile din landul Schleswig-Holstein din ultima jumătate de secol.