Euro a scăzut faţă de dolar, ajungând la cel mai redus nivel din ultimii aproape 12 ani

Euro s-a depreciat marţi faţă de dolar, ajungând la cel mai redus nivel din ultimii aproape 12 ani, după ce Banca Centrală Europeană (BCE) a lansat luni măsuri de relaxare cantitativă (QE), iar Rezerva Federală a SUA (Fed) ar putea anunţa majorarea ratei dobânzii, transmite 'Financial Times'.
Economica.net - mar, 10 mart. 2015, 12:26
Euro a scăzut faţă de dolar, ajungând la cel mai redus nivel din ultimii aproape 12 ani

De asemenea, investitorii urmăresc cu atenţia evoluţiile din Grecia, după încheierea acordului pentru extinderea asistenţei financiare.

‘Vedem potenţial pentru a se ajunge anul acesta la o paritate între euro şi dolar, ţinând cont de ritmul deprecierii euro faţă de dolar. Sprijinul din partea investitorilor străini care vor să achiziţioneze active în zona euro este puţin probabil, deoarece tendinţa lor este să se asigure contra riscurilor’, a apreciat analistul Divyang Shah, de la IFR Markets.

Marţi, euro s-a depreciat cu 1%, fiind cotat la 1,0745 dolari, cel mai redus nivel din aprilie 2003.

Şi bursele europene erau în scădere marţi dimineaţă, indicele DAX 30 al bursei de la Frankfurt înregistra un declin de 0,7%, indicele FTSE 100 al bursei londoneze a scăzut cu 0,8%, în timp ce indicele CAC 40 al bursei de la Paris înregistra un recul de 0,6%.

Yenul s-a depreciat faţă de dolar cu 0,5%. Marţi, dolarul se tranzacţiona la 121,70 yeni, cel mai redus nivel din iulie 2007.

BCE a început luni implementarea măsurilor de relaxare cantitativă de 1.100 miliarde de euro, pentru a combate deflaţia persistentă şi şomajul, care se ridică acum la aproximativ 11% în zona euro.

În trimestrul patru din 2014, PIB-ul zonei euro a înregistrat o creştere de 0,3% şi Markit se aşteaptă la un ritm similar în primele trei luni din 2015. Germania conduce redresarea regiunii, iar decizia Băncii Centrale Europene de a lansa măsuri de relaxare cantitativă (QE) în valoare de 1.100 miliarde de euro a îmbunătăţit încrederea companiilor.

Analiştii consideră că programul BCE de relaxare cantitativă şi declinul preţului ţiţeiului vor stimula economia zonei euro în acest an.

‘Euro s-ar putea deprecia şi mai mult, pieţele aşteaptă să vadă când vor fi retrase măsurile de stimulare ale BCE sau când va fi majorată rata dobânzii’, avertiza recent analistul Greg Gibbs, de la Royal Bank of Scotland Group Plc în Singapore.

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...