Pieţele bursiere din întreaga lume erau cuprinse luni de panică, pe fondul îngrijorărilor cu privire la situaţia economiei chineze şi perspectivele economiei mondiale.
În jurul orei 13,10 GMT, moneda unică europeană a urcat până la 1,1714 dolari pentru un euro, cel mai ridicat nivel înregistrat după data de 15 ianuarie. Comparativ, vineri seară un euro era cotat la 1,1386 dolari. Dolarul s-a depreciat şi în raport cu yenul japonez, ajungând în jurul orei 13,10 GMT la valoarea de 116,18 yeni, cel mai scăzut nivel înregistrat după data de 16 ianuarie.
‘Dolarul se prăbuşeşte ca şi cum Fed (Rezerva Federală americană) a demarat achiziţii de active sau a scăzut dobânda’, a arătat Nour Al-Hammoury, analist la ADS Securities.
‘De obicei dolarul este perceput ca valoare de refugiu în perioade de criză deoarece traderii se îndreaptă spre ceea ce percep ca fiind securitatea şi stabilitatea oferită de cea mai mare economie a lumii’, a explicat Matt Weller, analist la Forex.com.
În prezent însă, îngrijorările cu privire la China, a cărei creştere este un motor al relansării economiei mondiale, alimentează temerile potrivit cărora relansarea economică va fi una anemică, ceea ce va determina Banca centrală americană să mai aştepte înainte de majora dobânda de bază. O eventuală majorare a costului creditului în SUA ar face dolarul american mai atractiv pentru investitor în timp ce o amânare a majorării dobânzilor afectează dolarul.