‘Astfel, după aproape cinci ani, se încheie cel mai dramatic, complex şi eficient proces de restructurare a unei companii din România. În urma acestei reorganizări, Hidroelectrica s-a transformat din cea mai îndatorată companie din ţară în cea mai profitabilă societate’, arată reprezentanţii Euro Insol.
Aceştia reamintesc că, la momentul declanşării procedurii insolvenţei, 20 iunie 2012, Hidroelectrica avea datorii de peste 1,1 miliarde de euro şi pierderi de 170 de milioane de euro.
În perioada 2013-2016, compania a raportat un profit cumulat de un miliard de euro şi o EBITDA anuală de 500 de milioane de euro.
‘În insolvenţă, valoarea de piaţă a companiei s-a dublat de la 2 miliarde de euro în 2012 la 4 miliarde de euro în 2016. Planul de reorganizare a Hidroelectrica, întocmit şi implementat de administratorul judiciar Euro Insol, a consemnat o premieră absolută şi anume plata integrală şi la valoare nominală a tuturor creanţelor recunoscute la masa credală’, se mai arată în comunicat.
La dezbaterile finale va participa şi Remus Borza, cel care a condus Euro Insol până în ianuarie 2017 şi a coordonat procesul de reorganizare a Hidroelectrica, devenit între timp deputat.
Hidroelectrica s-a aflat în insolvenţă în perioada iunie 2012 – iunie 2016. După deschiderea procedurii de reorganizare judiciară, administratorul a denunţat contractele încheiate bilateral de producătorul de energie cu aşa-numiţii ‘băieţi deştepţi’, contracte considerate păguboase pentru Hidroelectrica, deoarece prevedeau livrarea de energie acestor traderi la preţuri mult mai mici decât cele de piaţă.