„Hidroelectrica a avut anul trecut pierderi de 170 milioane de lei”, a declarat avocatul Remus Borza, reprezentantul Euro Insol.
El a adăugat că producţia de energie estimată pentru acest an este de 13 TWh, faţă de 11,8 TWh anul trecut, în timp ce veniturile Hidroelectrica sunt estimate să ajungă la 2,7 miliarde de lei, de la 2,3 miliarde de lei în 2012.
Potrivit lui Borza, în acest an compania de stat va livra pe piaţa reglementată 3,9 TWh de energie, faţă de 5,5 TWh anul trecut, iar Hidroelectrica va înregistra venituri suplimentare de 434 milioane de lei ca urmare a aprobării de către Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei a creşterii preţului la care producătorul de energie va livra electricitate pentru piaţa reglementată, de la 71 de lei la 125 de lei.
Totodată, compania nu va mai finanţa investiţiile care nu au un aport în creşterea capacităţii de producţie a energiei şi va sista încredinţarea directă de contracte către Hidroserv-uri, subsidiare de servicii din Hidroeelctrica.
„În 2013 am bugetat zero lei pentru investiţiile care nu au contribuţie energetică (asigurarea apei potabile în localităţi, lucrări pentru agricultură etc – n.r.) pentru că este imoral să le finanţeze doar Hidroelectrica. Beneficiarii trebuie să le finanţeze şi ei”, potrivit lui Borza.
În 11 ianuarie Borza a adăugat că a avut o întâlnire cu reprezentanţii Hidroserv în care a agreat calendarul de fuziune a celor opt Hidroserv-uri, cu termen în 28 februarie.
„Hidroelectrica nu mai vrea să susţină financiar Hidroserv-urile şi nici să le crească artificial cifrele de afaceri. Nu le vom mai acorda prin încredinţare directă contracte, vor trebui să participe la licitaţii”, a spus Borza.
Hidroelectrica a intrat în insolvenţă în în luna iunie 2012.