Euro, la cel mai redus nivel din 2003, faţă de dolar, după victoria Syriza în Grecia
Syriza, partidul stângii radicale, care vrea o renegociere a datoriei imense a Greciei, de 175% din PIB, şi renunţarea la măsurile de austeritate, ar fi obţinut între 35,5% şi 39,5% din voturi la alegerile desfăşurate duminică conform exit-poll-urilor, în timp ce Noua Democraţie, formaţiunea premierului Antonis Samars, este creditată cu 23-27% din sufragii. Syriza ar urma să aibă astfel între 145 şi 158 de locuri în Parlament, 151 reprezentând majoritatea absolută, scrie Agerpres.
Luni dimineaţă, euro a scăzut la 1,1088 dolari pe unitate, cel mai redus nivel din ultimii aproape 12 ani, traderii fiind îngrijoraţi de incertitudinile privind viitorul Greciei. La tranzacţiile din Asia, euro s-a apreciat uşor, la 1,1169 dolari pe unitate.
‘Există pericolul unor divergenţe majore între creditorii internaţionali ai Greciei (UE, BCE şi FMI) şi liderul Syriza, care vrea o restructurare a datoriei ţării şi, în acelaşi timp, a promis votanţilor reducerea taxelor, majorarea cheltuielilor guvernamentale şi creşterea salariului minim’, a estimat Jonathan Loynes, economist-şef pe probleme europene la Capital Economics.
‘Cel mai dificil scenariu ar fi ieşirea Greciei din zona euro – o evoluţie care ar provoca turbulenţe pe pieţe. Până când nu vom şti exact programul politic al celor care au câştigat alegerile în Grecia, vor exista incertitudini majore pentru euro’, a apreciat analistul Jason Hughes, de la CMC Markets.
Acesta susţine că pragul de 1,10 dolari pentru un euro este unul extrem de important, iar dacă va fi încălcat euro ar putea ajunge la paritate cu dolarul.
Conform datelor Bloomberg, euro s-a depreciat cu 6,1% faţă de dolar, în ultima lună, în timp ce yenul japonez s-a apreciat cu 5,9% faţă de dolar. Coroana norvegiană se apropie de cel mai scăzut nivel faţă de dolar din 2002, din cauza preţului redus al petrolului. Aproximativ două treimi din exporturile Norvegiei sunt reprezentate de petrol şi gaze naturale. Coroana norvegiană s-a tranzacţionat la 7,8070 dolari pe unitate (după ce în 16 decembrie a ajuns la 7,8745 dolari pe unitate – cel mai scăzut nivel din iunie 2002). De asemenea, s-a depreciat cu 0,4%, la 98,722 euro pe unitate.
Analiştii se aşteaptă ca bursele europene să deschidă în scădere luni, din cauza incertitudinilor din Grecia. Şi pieţele bursiere din Asia erau luni în declin.
Luni, cotaţia barilului de ţiţei Brent cu livrare în luna martie se situa la 48,35 dolari, în timp ce în SUA cotaţia era de 45,02 dolari. Preţul ţiţeiului a scăzut cu peste 50% faţă de iunie 2014, pe fondul excesului de ofertă şi a cererii modeste.