Euro, la minimul ultimilor doi ani, în aşteptarea datelor economice din zona euro
Moneda unică folosită de 17 state UE s-a depreciat luni în raport cu majoritatea valutelor importante, după ce cancelarul german Angela Merkel a declarat că nu şi-a „înmuiat” poziţia faţă de necesitatea unor mecanisme riguroase de control înainte de constituirea uniunii bancare – supraveghere şi garantare în comun a depozitelor bancare, recapitalizarea instituţiilor de credit aflate în dificultate de la fondurile de urgenţă ale zonei euro.
Germania cere responsabilitate fiscală şi supraveghere serioasă în zona euro înainte de a accepta măsuri anticriză în direcţia integrării financiar-fiscale a statelor din zona euro.
Moneda euro a pierdut 0,1%, cursul coborând la 1,2234 dolari la Singapore, după ce a atins vineri 1,2163 dolari, cel mai redus nivel din iunie 2010.
Eurostat va prezenta luni raportul de inflaţie pentru luna iunie, estimarea preliminară indicând creşterea preţurilor cu 2,4%, în stagnare faţă de luna mai.
Institutul de cercetare economică ZEW va prezenta, tot luni, datele privind încrderea investitorilor şi aşteptările analiştilor legat de economia Germaniei şi a zonei euro.
Moneda euro a scăzut cu 4% în ultimele trei luni, în timp ce dolarul american s-a apreciat cu 3,9%.
Marţi, preşedintele Rezervei Federale a SUA, Ben Bernanke, va discuta în Congres perspectivele economice şi monetare ale ţării, după ce a declarat, în iunie, că banca centrală este pregătită să ia măsuri de stimulare a economiei.
Banca Centrală Europeană a coborât la începutul lunii iulie dobânda de politică monetară la 0,75%, un nou minim istoric, şi a redus rata depozitelor overnight la zero pentru a încuraja băncile să crediteze. În aceeaşi zi, Banca Japoniei şi-a extins programul de stimulare a creditării prin achiziţii de active, iar Banca Populară a Chinei a anunţat o nouă scădere a dobânzii cheie, a doua într-o lună. Băcnile centrale din Brazilia şi Coreea de Sud au coborât săptămâna trecută dobânzile de politică monetară, iar Rezerva Federală a extins în iunie un program de preschimbare a obligaţiunilor din portofoliu în titluri pe termen lung, pentru a reduce costul creditului.