CFA România – Cursul euro/leu va creşte în următoarele 12 luni, valoare medie anticipată, la 4,8541

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al CFA România a crescut în martie, faţă de luna anterioară, cu 0,5 puncte până la valoarea de 34,9 puncte, însă faţă de aceeaşi lună a anului anterior, indicatorul a scăzut cu 12,7 puncte, informează, marţi, un comunicat al asociaţiei profesioniştilor în investiţii. În ceea ce priveşte cursul de schimb euro/leu, peste 84% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,7946, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,8541.
Economica.net - mar, 23 apr. 2019, 06:52
CFA România - Cursul euro/leu va creşte în următoarele 12 luni, valoare medie anticipată, la 4,8541

Potrivit sursei citate, această evoluţie s-a datorat componentei de anticipaţii a Indicatorului.

Astfel, Indicatorul condiţiilor curente a scăzut faţă de luna anterioară cu 0,4 puncte, până la valoarea de 47,1 puncte (faţă de aceeaşi lună a anului anterior, Indicatorul condiţiilor curente a scăzut cu 17,1 puncte).

Indicatorul anticipaţiilor a crescut cu un punct, până la valoarea de 28,9 puncte (faţă de aceeaşi lună a anului anterior, Indicatorul anticipaţiilor a scăzut cu 10,5 puncte).

În ceea ce priveşte cursul de schimb euro/leu, peste 84% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,7946, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,8541.

Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (aprilie 2020/aprilie 2019) a înregistrat o valoare medie de 4,03%.

În comunicat se menţionează că sunt de remarcat anticipaţiile de majorare a dobânzilor pentru scadenţele pe termen mediu (5 ani), peste 80% dintre participanţi anticipând aceasta evoluţie, precum şi anticipaţiile de majorare a primei de risc a României, peste 88% dintre participanţi anticipând aceasta evoluţie.

Indicatorul CFA România de Încredere Macroeconomică a fost lansat de CFA România în luna mai 2011 şi reprezintă un indicator prin intermediul căruia asociaţia doreşte să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică pentru un orizont de timp de un an. De asemenea, sondajul în baza căruia este calculat indicatorul include şi întrebări referitoare la evaluarea condiţiilor curente macroeconomice.

CFA România este asociaţia profesioniştilor în investiţii din România, în mare parte deţinători ai titlului Chartered Financial Analyst (CFA), calificare administrată de CFA Institute (USA).

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...