„Ne așteptăm la o creștere a ratelor de dobândă având în vedere proiecția noastră de inflație pentru sfârșitul anului 2017 de 2,1%. Ca urmare, ne așteptăm ca BNR să întărească condițiile monetare și să conducă la o creștere mai accentuată a ratelor de dobândă la titlurile de stat cu scadențe scurte și o aplatizare a curbei randamentelor pentru leu”, spune Ciprian Dascălu, economist șef ING Bank.
Conform scenariului current, cu datele financiare existente la acest moment, economia internă a crescut cu aproximativ 5% an/an în 2016, evoluție susținută de mix-ul relaxat de politici economice. „Pentru perioada 2017-2019 ne așteptăm la temperarea dinamicii anuale a PIB, în convergență către ritmul potențial, pe fondul perspectivelor de modificare a mix-ului de politici economice (majorarea costurilor de finanțare). Previzionăm o dinamică a investițiilor productive superioară celei a consumului privat, dar și convergența ritmurilor de evoluție a exporturilor și importurilor. În sfera economiei financiare am majorat previziunile pentru rata de dobândă la titlurile de stat pe scadența 10 ani și pentru cursul EUR/RON, prin încorporarea evoluțiilor macro-financiare recente (externe și interne). Considerăm că factorii de risc asociați acestui scenariu central sunt: climatul macroeconomic și financiar internațional (SUA, China, Zona Euro); deciziile de politică economică pe plan intern; tensiunile geo-politice globale și regionale”, spune Adrian Rădulescu, economist șef Banca Transilvania.
În același timp, Dascălu este de părere că, anul viitor ne putem aștepta la „o îngustare a coridorului facilităților permanente, în două etape, la +/-100 de puncte de bază în prima jumătate a anului 2017, urmată de două creșteri ale dobânzii cheie în partea a doua”.
Pentru economist, cursul EUR/RON va rămâne în intervalul 4,38-4,54 lei pentru un euro, cel puțin în prima parte a anului 2017, cu o tendință ușoară de apreciere pe fondul subevaluării monedei românești și a creșterii ratelor de dobândă la leu, urmând ca moneda națională să încheie anul în jur de 4,35 unități pentru un euro. Banca Transilvania are ceva mai multă încredere în leu și vede un curs mediu de 4,46 lei pentru un euro în 2017.
Riscurile ca aceste scenarii să nu se împlinească sunt legate în principal de incertitudinile externe având în vedere alegerile prezidențiale din Franța și cele parlamentare din Germania programte pentru anul viitor, precum și negocierile privind Brexitul, sunt de părere specialiștii ING Bank.
ATENŢIE: Acest material are la bază prognoze ale unor economişti, iar datele pot oricând să se schimbe. Ca atare, articolul nu reprezintă o recomandare de investiţii din partea ECONOMICA.NET.