Euro nu va sări de 4,54 lei în 2017, iar la sfârșitul anului ar putea coborî la 4,35 lei

Dobânzile vor crește, însă nimeni nu riscă să prezică exact cu cât. Chiar dacă vom avea teoretic o creștere a inflației la 2,1%, dobânda rămâne încă, probabil, o ecuație cu două necunoscute. Toată lumea se așteaptă la un curs relativ stabil al euro – leu, între 4,32 lei/euro și 4,54 lei pentru un euro.  
Gabriela Ţinteanu - lun, 26 dec. 2016, 11:42
Euro nu va sări de 4,54 lei în 2017, iar la sfârșitul anului ar putea coborî la 4,35 lei

„Ne așteptăm la o creștere a ratelor de dobândă având în vedere proiecția noastră de inflație pentru sfârșitul anului 2017 de 2,1%. Ca urmare, ne așteptăm ca BNR să întărească condițiile monetare și să conducă la o creștere mai accentuată a ratelor de dobândă la titlurile de stat cu scadențe scurte și o aplatizare a curbei randamentelor pentru leu”, spune Ciprian Dascălu, economist șef ING Bank.

Conform scenariului current, cu datele financiare existente la acest moment, economia internă a crescut cu aproximativ 5% an/an în 2016, evoluție susținută de mix-ul relaxat de politici economice. „Pentru perioada 2017-2019 ne așteptăm la temperarea dinamicii anuale a PIB, în convergență către ritmul potențial, pe fondul perspectivelor de modificare a mix-ului de politici economice (majorarea costurilor de finanțare). Previzionăm o dinamică a investițiilor productive superioară celei a consumului privat, dar și convergența ritmurilor de evoluție a exporturilor și importurilor. În sfera economiei financiare am majorat previziunile pentru rata de dobândă la titlurile de stat pe scadența 10 ani și pentru cursul EUR/RON, prin încorporarea evoluțiilor macro-financiare recente (externe și interne). Considerăm că factorii de risc asociați acestui scenariu central sunt: climatul macroeconomic și financiar internațional (SUA, China, Zona Euro); deciziile de politică economică pe plan intern; tensiunile geo-politice globale și regionale”, spune Adrian Rădulescu, economist șef Banca Transilvania.

În același timp, Dascălu este de părere că, anul viitor ne putem aștepta la „o îngustare a coridorului facilităților permanente, în două etape, la +/-100 de puncte de bază în prima jumătate a anului 2017, urmată de două creșteri ale dobânzii cheie în partea a doua”.

Pentru economist, cursul EUR/RON va rămâne în intervalul 4,38-4,54 lei pentru un euro, cel puțin în prima parte a anului 2017, cu o tendință ușoară de apreciere pe fondul subevaluării monedei românești și a creșterii ratelor de dobândă la leu, urmând ca moneda națională să încheie anul în jur de 4,35 unități pentru un euro. Banca Transilvania are ceva mai multă încredere în leu și vede un curs mediu de 4,46 lei pentru un euro în 2017.

Riscurile ca aceste scenarii să nu se împlinească sunt legate în principal de incertitudinile externe având în vedere alegerile prezidențiale din Franța și cele parlamentare din Germania programte pentru anul viitor, precum și negocierile privind Brexitul, sunt de părere specialiștii ING Bank.

 

ATENŢIE: Acest material are la bază prognoze ale unor economişti, iar datele pot oricând să se schimbe. Ca atare, articolul nu reprezintă o recomandare de investiţii din partea ECONOMICA.NET.

Te-ar mai putea interesa și
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul şi-ar putea majora semnificativ exporturile de ţiţei de la portul turcesc Ceyhan, a declarat luni ministrul Energiei, Almasadam Satkaliyev, o decizie care ar reduce ponderea de peste......
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Miliardarul american Elon Musk, desemnat de preşedintele ales al SUA, Donald Trump, să conducă un departament care va ...
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat luni că nu ar trebui să existe amenzi în Uniunea Europeană pentru companiile ...
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru a apăra libertatea și democrația
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru ...
În urma desfășurării ieri a turului I al alegerilor prezidențiale, Fundația Romanian Business Leaders a transmis un ...