Euro poate urca până la 4,48 lei, pe o tendinţă de creştere temporară – Erste

Presiunile exercitate pe piaţă asupra monedei naţionale ar putea slăbi poziţia acesteia până la 4,48 lei / euro, în săptămânile următoare. Nu este vorba însă, de o tendinţă de depreciere a leului pe termen mai lung, potrivit analiştilor tehnici ai Erste Bank.
Adrian N. Ionescu - joi, 21 mai 2015, 21:01
Euro poate urca până la 4,48 lei, pe o tendinţă de creştere temporară - Erste

Scumpirea euro în lei este pusă pe seama aşteptărilor ca Primăria Bucureştiului să schimbe cele 2,2 miliarde de lei obţinute prin emisiunea de obligaţiuni, şi pe aşteptările ca guvernul grec să eşueze în a-şi convinge creditorii să-i îmblânzească sarcina datoriei, potrivit analiştilor consultaţi recent de ECONOMICA.NET.

În ciuda argumentelor economice fundamentale favorabile leului, presiunile exercitate pe piaţă forţează rezistenţele tehnice care se opun deprecierii leului.

Chiar şi aşa pe piaţă nu se impune o tendinţă de creştere pe termen mai lung de câteva săptămâni, ci una de consolidare a evoluţiei cursului EUR / RON între pragul de rezistenţă de la 4,48 lei/ euro şi pragul de suport de la 4,424 lei / euro, potrivit celei mai recente analize tehnice a Erste Bank.

Pe termen scurt, pe piaţă este dominantă presiunea „pro creştere” a euro. O depăşire a rezistenţei de la 4,48 de lei, ar pune în pericol pe rând rezistenţele  de la 4,56 şi 4,63 lei  / euro.

Este totuşi „probabilă întoarcerea la nivelurile de consolidare” inferioare rezistenţei aflate acum sub atac, până la suportul pentru deprecierea leului de la 4,424 lei, potrivit raportului Erste. Consolidarea pieţei ar putea duce cursul la 4,38 de lei /  euro, un suport vizibil încă din august anul trecut.
 
Rezistenţele sunt praguri de preţ (eventual maxime anterioare relevante) până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă ascendentă minoră, fără ca tendinţa majoră descendentă să fie răsturnată.

Suporturile sunt praguri de preţ (eventual minime anterioare), până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Adeseori, rezistenţele infirmate pot funcţiona ca suporturi şi vice versa.

Cea mai recentă analiză a Erste confirmă observaţiile mai vechi ale analiştilor tehnici de la Banca Transilvania, care spuneau că „scenariile se vor clarifica abia după ce va ceda unul din nivelurile cheie, fie rezistenţa (la depreciere, n.r.) de la 4,46 – 4,464 lei  / euro, fie suporturile (pentru depreciere) de la 4,422 – 4,413 lei / euro”.

De asemeni, este confirmată şi aprecierea potrivit căreia „raportul EUR/RON ar putea atinge pragul de 4,45 în perioada operării schimbului realizat de Primăria București, dar ar depăși durabil acest prag doar dacă nu se găsește o soluție pentru păstrarea Greciei în zona Euro”, spunea, pentru ECONOMICA.NET Claudiu Cazacu, analist şef al casei de brokeraj XTB România, acum două săptămâni, când BNR a operat reducerea surprinzătoare a dobânzii de politică monetară până la 1,75%.

Marţi, 19 mai, Banca Naţională a României (BNR) a anunţat un curs de referinţă de 4,4474 lei/euro, cursul revenind sub pragul de 4,45, după ce atinsese maximul ultimelor trei luni şi jumătate, la cursul BNR: 4,4594 lei/euro, şi depăşise pragul de 4,46 pe piaţa interbancară.

AVERTISMENT: Estimările publicate mai sus nu constituie o sugestie de investiţie. ECONOMICA.NET nu își asumă răspunderea pentru rezultatul tranzacțiilor bazate pe oricare din informațiile de mai sus, sau influențate de acestea. Responsabilitatea deciziilor de investiţii aparţine celor care le iau, în funcţie de propriul profil de risc.

 

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...