Euro s-a depreciat cu 1,2% faţă de dolar, după reducerea dobânzilor de către BCE

Economica.net
05 07. 2012
euro_dolar_576878989_87025500

Moneda europeană s-a depeciat cu 1,2%, la 1,2373 (la 14:20 GMT), după ce a atins pe parcursul zilei un minim de 1,2364 dolari, cel mai scăzut nivel începând cu 1 iunie.

Îngrijorarea investitorilor a fost amplificată de declaraţia preşedintelui BCE, Mario Draghi, că riscurile la adresa economiei persistă, potrivit Wall Street Journal.

Unele „riscuri pentru perspectiva zonei euro s-au materializat. Evoluţia economică în zona euro continuă să rămână slabă, cu incertitudini ridicate”, a spus Draghi în timpul conferinţei de presă organizate după şedinţa de politică amonetară a BCE.

Şedinţa de joi a fost marcată de măsurile luate de cele trei bănci centrale, date peste aşteptări privind piaţa muncii din Statele Unite, avertismente ale lui Draghi, precum şi unele declaraţii ale cancelarului german, Angela Merkel, care ar putea indica o încercare de retragere în privinţa deciziilor luate la sfârşitul săptămânii de liderii europeni.

Merkel a declarat că Germania nu şi-a asumat angajamente suplimentare, iar summit-ul nu schimbă actualele reguli pentru ajutor fianciar în zona euro.

Reducerea dobânzilor şi măsurile neconvenţionale ale băncilor centrale nu au reuşit să restabilească optimismul.

„Reduceri de dobânzi şi relaxare monetară de la trei bănci centrale. Un semn clar despre cât de slabă este creşterea globală şi cât de îngrijoraţi sunt şefii băncilor centrale”, a postat economistul Nouriel Roubini pe Twitter.

BCE a coborât joi dobânda de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, de la 1% la 0,75%, şi a redus rata depozitelor la zero, decizii fără precedent în istoria instituţiei, care încearcă să stimuleze economia europeană în contextul crizei datoriilor de stat. Anterior, rata la depozite era de 0,25%. Instituţia a coborât totodată rata dobânzii la facilitatea de creditare marginală de la 1,75% la 1,5%.

Banca centrală a Chinei a coborât joi dobânda cheie cu 0,31 puncte procentuale, la 6%, şi rata depozitelor cu 0,25 puncte, la 3%.

Banca Angliei a menţinut dobânda de politică monetară la 0,5%, unde se află din martie 2009, şi a injectat încă 50 miliarde lire sterline în programul de stimulare a economiei cu scăderea dobânzilor din piaţă prin achiziţii de obligaţiuni de pe piaţa secundară. Volumul programului de cumpărare de obligaţiuni a ajuns astfel la 375 miliarde lire.