Euro s-a prăbuşit joi cu 1% faţă de dolar, cursul coborând la 1,04 dolari, cel mai redus nivel din ianuarie 2003

Economica.net
15 12. 2016
bce-euro-768754_86336300

Este cea de-a treia şedinţă consecutivă de tranzacţionare în care euro pierde din valoare în raport cu dolarul SUA.

La ora transmiterii acestei ştiri, euro continua să scadă pe piaţa interbancară, cu un minim al zilei la care au fost efecutate tranzacţii de 1,0412 dolari pentru un euro.

Dolarul câştigă în valoare după ce Rezerva Federală a Statelor Unite a anunţat accelerarea ritmului în care va ridica dobânda de politică monetară anul viitor. Rezerva Federală a majorat, miercuri, pentru prima dată în acest an dobânda de politică monetară, dar a indicat că anul viitor dobânda-cheie va fi ridicată în trei rânduri.

Acţiunile bancare au reacţionat pozitiv, indicele bursier al băncilor din zona euro urcând la cel mai ridicat nivel din ultimele 11 luni datorită speranţelor investitorilor că veştile in SUA vor conduce la creşterea profitabilităţii împrumuturilor.

Obligaţiunile de stat, considerate active de refugiu, cu un grad ridicat de siguranţă dar câştiguri infime, bat în retragere joi, iar preţul aurului a scăzut la cel mai redus nivel din ultimele 10 luni.

Tonul anunţurilor de miercuri ale Rezervei Federale şi programul economic schiţat de echipa preşedintelui ales Donald Trump după victoria din noiembrie în alegerile prezidenţiale din SUA sunt interpretate de pieţe drept un semnal că economiile dezvoltate se vor îndepărta, începând de anul viitor, de stimularea creşterii prin măsuri de politică monetară şi intervenţii agresive ale băncilor centrale, optând în schimb pentru stimulente fiscale, adică investiţii din bani publici. Unul dintre pilonii programului economic al lui Trump este declanşarea unui program multianual de investiţii publice, în domenii precum infrastructura, cu o notă de plată de 1.000 de miliarde de dolari.

Rezerva Federală este însă singura mare bancă centrală care a făcut până acum acest pas, de unde şi aprecierea puternică a dolarului faţă de principalele valute, dar şi faţă de monedele ţărilor emergente, inclusiv leul românesc. Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat, recent, menţienerea dobânzii de politică monetară la minimul istoric de 0,25% şi extinderea programului de relaxare cantitativă (injecţii de bani proaspăt tipăriţi în economie prin achiziţia de obligaţiuni de pe piaţa secundară) până la sfârşitul anului viitor. Singurul semnal pozitiv transmis de BCE este reducerea plafonului lunar al achiziţiilor de obligaţiuni de la 80 de miliarde de euro la 60 de miliarde de euro. Băncile centrale din Norvegia, Coreea de Sud şi Elveţia au menţinut de asemenea dobânzile pe loc la ultimele şedinţe de politică monetară din acest an, iar economiştii anticipează că Banca Angliei va face anunţa acelaşi lucru la sfârşitul şedinţei de joi a consiliului guvernator.

În loc de concluzie – la fel ca după criza din 2008, americanii acţionează primii. Rămâne de văzut dacă restul lumii le va urma exemplul.

Dolarul american s-a apreciat joi cu 1% faţă de euro şi 1,2% faţă de yenul japonez. Indicele Stoxx 600 al celor mai improtante acţiuni europene a urcat cu 0,6%, acţiunile bancare conducând plutonul. Randamentele obligaţiunilor guvernamentale germane cu maturitatea la 30 de ani au crescut cu 0,1 puncte procentual,e la 1,175, iar obligaţiunile de Trezorerie SUA cu maturitatea la 10 ani au înregistrat o depreciere de şase puncte de bază, randamentul urcând la 2,63%, cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani şi trei luni.

Preţul aurului pe piaţa spot a coborât cu 1,2%, la 1.129,05 dolari pe uncie, şi a atins în cursul zilei cel mai redus nivel din februarie. Aurul a pierdut 14% din valoare în acest trimestru.

Preţul petrolului Brent a crescut joi cu până la 1,1%, atingând un maxim al zilei de 54,5 dolari pe baril, şi se tranzacţionează la ora transmiterii acestei ştiri la 54,3 dolari pe baril.