Cursul a început să crească încet încă din a doua parte a zilei de marţi, ca urmare a tensiunilor politice dintre PDL şi USL şi miercuri a depăşit nivelul de 4,47 lei/euro, şi BNR a intervenit indirect în piaţă pentru a încetini deprecierea leului. Cotaţiile s-au apropiat miercuri chiar de 4,4800 lei/euro, după anunţul USL privind depunerea cererii de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu.
Ulterior, în a doua parte a şedinţei de miercuri piaţa s-a liniştit şi cursul a fluctuat în jurul nivelului de 4,4750 lei/euro.
Parlamentul se reuneşte, joi, în şedinţă comună, pentru citirea cererii USL de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, în timp ce dezbaterea şi votul asupra acestei solicitări urmează să aibă loc vineri.
Potrivit dealerilor, tensiunile politice nu au afectat în ultimele două zile costurile asigurării datoriilor împotriva riscului de neplată, prin intermediul contractelor credit default swaps (CDS), acestea coborând uşor miercuri de la 400 la 390 de puncte de bază, pentru ca în prima oră a şedinţei de joi să crească foarte uşor la 395 de puncte.
Cursul de referinţă anunţat miercuri de Banca Naţională a României (BNR) a urcat la 4,4715 lei/euro şi a atins un nou maxim istoric. Paritatea este cu 0,53 bani peste precedentul record, de 4,4662 lei/euro, înregistrat la 24 mai.
Totodată, cursul este în creştere cu 2,1 bani faţă de rata afişată marţi, de 4,4505 lei/euro.
Deprecierea leului în raport cu euro a influenţat şi paritatea oficială leu/franc elveţian, care a urcat cu 1,93 bani, la 3,7236 lei/franc, şi a atins cel mai ridicat nivel din ultimele zece luni. O rată oficială mai ridicată a fost înregistrată la 5 septembrie 2011, când francul a fost la 3,8133 lei.
Leul s-a depreciat miercuri şi în raport cu dolarul, astfel că rata de referinţă pentru dolar a avansat cu 1,95 bani, la 3,5542 lei/dolar, de la nivelul din ziua precedentă, de 3,5347 lei/dolar.
Cursurile de referinţă leu/dolar şi leu/franc sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi ratele de schimb euro/dolar şi euro/franc.
Băncile comerciale au afişat joi dimineaţă dobânzi de 5% – 5,5% pe an pentru depozitele cu scadenţa la o zi, apropiate de cele de miercuri, de 4,87% – 5,33% pe an. Dobânzile continuă să încadreze rata dobânzii de politică monetară a BNR, de 5,25% pe an.