Moneda unică europeană a pierdut, ulterior, o mică parte din această creştere, fiind cotată cu 1,3247 dolari la ora 3.00 GMT (5.00, ora României), la Tokyo.
Luni, către ora 19.00 GMT (21.00, ora României), euro era cotat la 1,3237 dolari.
Euro a câştigat, astfel, teren în faţa yenului, trecând de la 105,36 yeni la ora 19.00 GMT (21.00, ora României) la 105,94 yeni marţi, către ora 3.10 GMT (5.10, ora României).
Investitorii s-au orientat spre euro după ce s-a anunţat că un acord de principiu a fost încheiat în noaptea de luni spre marţi la Bruxelles, unde miniştrii de Finanţe din zona euro s-au reunit luni după-amiază.
„Anunţul a provocat cumpărări de euro”, a explicat Tsunemasa Tsukada, agent în cadrul Băncii Mitsubishi UFJ.
El a apreciat totodată că aprecierea monedei unice europene ar putea înceta rapid. „Eu cred că această creştere ar urma să se oprească în jur de 1,33 (dolari). Nu văd euro crescând până la 1,35 (dolari)”, a adăugat el.
Potrivit mai multor surse europene, oficialii reuniţi la Bruxelles au apreciat că se întrunesc condiţiile în vederea adoptării unui nou plan de salvare cuprinzând un ajutor public în valoare de aproximativ 130 de miliarde de euro şi o ştergere parţială a datoriei greceşti deţinută de creditori privaţi.
Datele avansate înaintea reuniunii anunţau ştergerea a 100 de miliarde de euro din datoria privată.
Grecia supraîndatorată este ameninţată de faliment în lipsa unui ajutor suplimentar, urmând să ramburseze un împrumut în valoare de 14,5 miliarde de euro până pe 20 martie.
Aprobarea dată de către oficialii europeni pare să îndepărteze, cel puţin imediat, perspectiva unui default al Atenei, care ar putea antrena ieşirea Greciei din zona euro şi consecinţe negative în cascadă pentru soliditatea financiară a regiunii.