Euro şi bursele din Asia cresc puternic după rezultatele alegerilor din Grecia
Indicele MSCI Asia Pacific al burselor asiatice din afara Japoniei a urcat cu 1,7%, la cel mai ridicat nivel din 16 mai, iar moneda euro s-a apreciat cu 0,6%, la 1,2748 dolari, transmite Bloomberg.
Partidele Noua Democraţie şi Pasok, care susţin programul fiscal şi economic convenit cu UE, FMI şi BCE în cadrul acordului pentru finanţare externă, au obţinut suficiente locuri în Parlamentul elen pentru a forma o coaliţie de guvernare. Rezultatul alegerilor a calmat temerile că Grecia ar putea deraia de la ţintele fiscale, care trebuie respectate pentru ca statul să continue să primească ajutor extern.
Creşterile de pe pieţele asiatice au fost stimulate şi de comentarii din partea oficialilor băncii centrale a Chinei, care anticipează că creşterea economică se va revigora în trimestrul următor. Totodată, preşedintele chinez Hu Jintao a declarat pentru ziarul mexican Reforma că China va susţine un ritm stabil de creştere economică.
Preţurile mărfurilor au evoluat în urcare, iar indicii care măsoară riscul asociat obligaţiunilor pe pieţele asiatice au coborât la cele mai reduse niveluri de la începutul lunii mai.
Contractele futures pe indicele S&P 500 al bursei de la New York sunt în urcare cu 0,5%.
Partidul Noua Democraţie se află pe primul loc în alegerile legislative din Grecia de duminică, dar fără majoritate, obţinând doar 29,66% din voturi, respectiv 129 de mandate în Parlament, dintr-un total de 300. Formaţiunea este urmată de partidul de stânga radicală Syriza (26,89%, 71 mandate) şi socialiştii de la Pasok (12,28%, 31 mandate). Rezultatele au fost comunicate după numărarea a 99,84 la sută din voturi, potrivit AFP.
Pe locul al patrulea se află Grecii Independenţi (dreapta naţionalistă) cu 7,51% din voturi şi 20 de mandate, urmaţi de Zori de Aur (neonazişti), cu 6,92% şi 18 locuri în Parlament. Alte două partide care au depăşit pragul electoral sunt Stânga Democratică (Dimar) cu 6,25% din voturi şi 17 mandate şi KKE (comunişti), cu 4,5%, respectiv 12 mandate.
„Piaţa va răsufla uşurată. Rezultatele alegerilor din Grecia au scos o variabilă negativă din ecuaţie, dar nu sunt neapărat un factor foarte pozitiv. În final, există încă probleme structurale şi dezechilibre care trebuie corectate şi rezolvate”, comentează pentru Bloomberg un analist american.
Grecii au avut de ales între continuarea politicii de austeritate şi menţinerea statului în zona euro, pe de o parte, şi respingerea condiţiilor din acordul de finanţare externă şi ieşirea din uniunea monetară, pe de altă parte. Guvernele europene au indicat că sunt dispuse să relaxeze măsurile de austeritate cerute Greciei. Miniştrii Finanţelor din zona euro au cerut duminică, într-un comunicat, formarea de urgenţă a unui nou guvern în Grecia.
Inspectorii străini vor reveni la Atena imediat ce va fi învestit noul guvern, se spune în comunicat.
Liderii statelor celor mai mari economii ale lumii vor creşte contribuţiile suplimentare de 430 miliarde de dolari anunţate în aprilie de Fondul Monetar Internaţional, a declarat preşedintele Mexicului, Felipe Calderon, care găzduieşte luni şi marţi summit-ul G20.