Eurobank este aproape de finalizarea programului de restructurare a activităţilor externe. Confirmă apropoiata vânzare a Bancpost către BT

Economica.net
15 09. 2017
bancpost_67876543_75088400
Conform acordului încheiat cu autorităţile de concurenţă din Uniunea Europeană, până în 2018 Eurobank trebuie să vândă active în afara Greciei în valoare de 8,7 miliarde de euro, de la aproximativ 11,2 miliarde de euro în prezent. 

Eurobank a anunţat că potenţiala vânzare va include subsidiarele sale din România: Bancpost, ERB Retail Services IFN şi ERB Leasing IFN. Bancpost, cu active totale de 3,1 miliarde de euro şi 2.255 angajaţi, are o reţea de 148 de sucursale în România, fiind astfel una dintre cele mai mari pieţe ale Eurobank din afara Greciei. 

„Detalii privind rezultatul negocierilor vor fi comunicate după parcurgerea etapelor necesare şi obţinerea aprobărilor. Finalizarea negocierilor este estimată la finalul lunii octombrie”, se arată într-un comunicat al Eurobank. Băncile care consiliază Eurobank în vânzarea subsidiarelor din România sunt HSBC şi Mediobanca. 

Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF) deţine 2,4% din Eurobank, al treilea creditor elen. În decembrie, Eurobank a finalizat vânzarea subsidiarei sale ucrainene, Universal Bank, către grupul financiar TAS din Ucraina. Tranzacţia este în conformitate cu planul de restructurare al Eurobank, aprobat de Comisia Europeană, şi nu va afecta nivelul capitalului grupului bancar elen. 

În 2014, Eurobank anunţase că a acceptat să-şi vândă divizia ucraineană pentru 95 milioane de euro. 

Planul strategic al Eurobank prevede menţinerea operaţiunilor pe alte pieţe străine, cum ar fi Bulgaria şi Cipru. 

„Obiectivul nostru este să ne întărim şi să ne extindem prezenţa în aceste state. Putem face asta ţinând cont de angajamentele noastre de a ne reduce expunerea externă sub un anumit nivel. Vânzarea din România ne va aduce sub acel nivel”, a afirmat pentru Reuters un oficial al băncii elene. 

În total, valoarea activelor Eurobank din afara Greciei (excluzând România) se ridică la 10,2 miliarde euro, împrumuturile la 4,4 miliarde de euro, depozitele la 7,9 miliarde de euro, iar reţeaua de sucursale a ajuns la 235 de unităţi. 

Conform acordului încheiat cu autorităţile de concurenţă din Uniunea Europeană, băncile elene îşi vând activele din Balcani pentru a se concentra pe piaţa internă, câştigurile urmând să majoreze nivelul lichidităţile şi indicele de adecvare a capitalului. 

Luna trecută, grupul bancar elen NBG şi-a vândut operaţiunile din Serbia către OTP Serbia, o subsidiară a băncii OTP din Ungaria. De asemenea, în iulie NBG a vândut Banca Românească către OTP Bank. 

Cele patru mari bănci greceşti – National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank – sunt prezente şi pe piaţa din România.