Tranzacţia, care urmează să fie supusă spre aprobare autorităţilor de reglementare, ar urma să se finalizeze în primul trimestru din 2019.
Eurobank este deţinut în proporţie de 2,4% de Fondul de stabilitate financiară al Greciei (HFSF) şi este al treilea grup bancar din Grecia.
Cel mai mare grup bancar elen, Piraeus Bank, a prezentat anul trecut planul strategic „Agenda 2020”, conform căruia vor fi vândute afacerile din Balcani (România, Bulgaria, Serbia, Albania şi Ucraina) şi va fi redus portofoliul de credite neperformante (NPL).
Piraeus are o prezenţă redusă pe piaţa bulgară, subsidiara sa având 75 de filiale şi active de 1,5 miliarde de euro.
Pe de altă parte, Eurobank are o prezenţă importantă în statul balcanic, prin subsidiara sa Postbank, care are zece centre de afaceri, 174 de filiale şi active totale de 3,7 miliarde de euro. În urma achiziţiei, Postbank va fi în top trei al celor mai mari bănci bulgare.
În aprilie, Banca Transilvania a achiziţionat subsidiarele Eurobank din România: Bancpost, ERB Retail Services IFN şi ERB Leasing IFN. Conform acordului încheiat cu autorităţile de concurenţă din Uniunea Europeană, până în 2018, Eurobank trebuia să vândă active în afara Greciei în valoare de 8,7 miliarde de euro.
Bancpost, cu active totale de 3,1 miliarde de euro şi 2.255 de angajaţi, are o reţea de 148 de sucursale în România, aceasta fiind astfel una dintre cele mai mari pieţe ale Eurobank din afara Greciei.
În iulie, Piraeus Bank a finalizat procesul de vânzare a subsidiarei din România către J.C. Flowers & Co., în urma primirii avizului favorabil din partea Băncii Naţionale a României.
Cu sediul în Bucureşti, Piraeus Bank România oferă o serie largă de produse şi servicii pentru clienţi locali şi internaţionali, incluzând activităţi de retail, pentru IMM-uri şi corporate banking. PBR operează prin 99 de unităţi bancare, angajează 1.300 de specialişti şi are aproximativ 150.000 de clienţi activi.