Românii sunt cel mai preocupaţi de situaţia economică – 29%, apoi de creşterea preţurilor, inflaţie şi şomaj – 17%, de pensii – 7%. Terorismul îi preocupă pe români în procent de 10%.
Potrivit datelor, românii apreciază pozitiv dreptul de a lucra în orice stat membru al UE – 84%, cu 10% peste media europeană, numai 6% dintre români considerând acest drept un lucru negativ.
În ceea ce priveşte ataşamentul faţă de UE, 58% dintre români se declară ataşaţi de uniune, procent ce ne situează peste media europeană – 45%, alături de ţări precum Franţa – 51%, Germania – 49% şi Polonia – 59%.
UE înseamnă pentru români libertatea de a călători – 53%, democraţie – 29% şi moneda euro – 25%. Un procent de 53% dintre români sunt mulţumiţi de modul în care îşi exercită drepturile democratice în cadrul Uniunii, comparativ cu nivelul naţional, unde doar 25% dintre respondenţii români sunt mulţumiţi de modul de funcţionare a democraţiei în ţara proprie, în creştere cu 10% faţă de perioada similară din 2013.
Gradul de familiarizare cu instituţiile europene relevă că 91% dintre români au auzit de Parlamentul European, 84% de Comisia Europeană şi 80% de Banca Central Europeană.