Eurodeputaţi italieni ai unei ai formaţiuni xenofobe se opun aderării României la Schengen

Economica.net
01 03. 2012

„Susţinem Olanda, singura redută pentru apărarea frontierelor Uniunii Europene; susţinem opoziţia Olandei faţă de admiterea României şi Bulgariei în Schengen, dat fiind că cele două state nu au îndeplinit în mod deplin condiţiile”, afirmă eurodeputaţii italieni Claudio Morganti şi Oreste Rossi, membri ai formaţiunii xenofobe Liga Nordului.

„România şi Bulgaria sunt incapabile să controleze fluxurile migratorii, în special cele care aduc infracţiuni şi infractori”, declară Morganti.

„În afară de problema clară a siguranţei publice, mii de muncitori italieni ar intra în concurenţă cu românii şi bulgarii, pe o piaţă a muncii deja aflată în criză”, explică eurodeputatul italian.

Premierul Olandei, Mark Rutte, şi-a exprimat scepticismul, joi, în legătură cu capacitatea României şi Bulgariei de a securiza frontierele în cazul în care ar adera la Schengen. „Cu toate problemele pe care le întâmpinăm acum la frontiera cu Grecia, se pune problema dacă Bulgaria şi România pot aplica în timp util pe teren condiţiile prealabile ale criteriilor Schengen”, a insistat Rutte.

Întrebat cât timp Olanda va menţine această atitudine, el a răspuns: „Cât timp va fi necesar”, insistând că această poziţie se bucură de o „largă susţinere” pe scena politică olandeză. „Totul depinde de România şi Bulgaria”, a insistat Rutte, cerând măsuri pentru „îmbunătăţirea situaţiei statului de drept, combaterea corupţiei şi independenţa justiţiei”.

Rutte consideră că Bulgaria şi România nu au înregistrat suficiente progrese pentru a primi susţinerea Olandei în scopul aderării la Schengen.

La rândul său, preşedintele PE, Martin Schulz, a exprimat susţinerea deplină a Legislativului UE pentru admiterea României şi Bulgariei în Spaţiul Schengen. Schulz consideră că Bulgaria şi România au îndeplinit criteriile tehnice şi nu ar trebui să li se impună alte criterii.

Însă Rutte a insistat: „Ne opunem aderării României şi Bulgariei la Schengen. Ceea ce dorim sunt garanţii absolute că cele două ţări aplică criteriile Schengen. Avem nevoie de rapoarte favorabile în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, care să confirme că cele două state fac ceea ce este necesar. Dar acest lucru nu s-a întâmplat până acum. Există progrese, dar nu sunt suficiente”.