‘Am decis astăzi (joi – n.r.) să acordăm în principiu Greciei un sprijin financiar pentru o perioadă de trei ani, cu condiţia finalizării procedurilor naţionale’, au precizat miniştrii de finanţe într-un comunicat transmis la sfârşitul unei conferinţe telefonice, salutând adoptarea de către Parlamentul grec a primelor reforme prevăzute în acordul convenit luni la Bruxelles.
Formal însă, negocierile pentru acest al treilea program de ajutor, a cărui valoare este estimată undeva între 82 şi 86 de miliarde de euro, nu vor putea începe decât după aprobarea Parlamentului german, care urmează să supună vineri la vot acest acord.
După adoptarea de către Parlamentul grec a primelor reforme prevăzute în acordul convenit luni la Bruxelles, care se referă în special la majorarea TVA, la pensii şi la asigurarea independenţei Oficiului de statistică, Parlamentul grec ar urma să se pronunţe prin vot, pe data de 22 iulie, asupra unui al doilea set de măsuri.
‘Eurogrupul cere autorităţilor elene să adopte rapid, până la data de 22 iulie, al doilea set de măsuri şi să pună în practică legislaţia corespunzătoare cu primele reforme’, se arată în comunicatul miniştrilor de Finanţe din zona euro.
Potrivit mai multor oficiali europeni, negocierile cu privire la noul plan de salvare ar urma să dureze cel puţin patru săptămâni. Până când vor fi deblocate fondurile, europenii trebuie să găsească o soluţie prin care să asigure finanţarea de urgenţă a Greciei, ţară ale cărei nevoi sunt estimate la 12 miliarde de euro până la mijlocul lunii august. Pentru a asigura cel puţin o parte din aceste necesităţi financiare, Comisia Europeană a propus să acorde Greciei un credit de şapte miliarde de euro, cu maturitatea de trei luni. Un acord de principiu al miniştrilor de Finanţe din UE cu privire la această formulă ar urma să fie convenit joi pentru a fi finalizat vineri, a anunţat pe contul său de Twitter, vicepreşedintele Comisiei Europene, Vladis Dombrovskis.