Atena a trimis, marţi, creditorilor o propunere oficială de ultim moment pentru ajutor internaţional, dar aceasta nu a fost suficientă, Grecia devenind astfel prima ţară dezvoltată care a intrat oficial în incapacitate de plată faţă de Fondul Monetar Internaţional (FMI).
Conform unor surse din zona euro, premierul Alexis Tsipras a cerut partenerilor europeni un pachet de asistenţă financiară pe doi ani, în valoare de aproape 30 miliarde de euro, care să acopere necesităţile de finanţare ale Greciei, în timp ce ministrul elen de Finanţe, Yanis Varoufakis, ar fi declarat într-o convorbire cu omologii săi europeni că Atena ar putea renunţa la controversatul referendum din 5 iulie în schimbul unui acord de ultim moment, scrie Agerpres.
Ministrul italian al Economiei, Pier Carlo Padoan, a afirmat, miercuri, la BBC, că Eurogrupul încă este deschis la încheierea unui acord cu Grecia. Însă, indiferent de modul de rezolvare a crizei, autorităţile trebuie să accelereze planurile de integrare mai aprofundată a zonei euro, începând cu băncile, a explicat oficialul italian.
‘Situaţia datoriei Greciei nu este atât de îngrijorătoare cum este prezentată. Atena trebuie să revină pe creştere, dar pentru asta trebuie restabilită încrederea, sunt necesare fonduri şi în special reforme structurale’, a afirmat Padoan.
Acesta a adăugat că o monedă mai slabă nu va ajuta cu siguranţă Grecia şi dacă, în final, ţara va ieşi din zona euro, uniunea monetară va deveni ‘un animal diferit’, care va trebui să se concentreze pe o integrare mai aprofundată.
‘La acest nivel, indiferent de ce se va întâmpla, trebuie să accelerăm integrarea şi construirea instituţiilor în zona euro, începând cu o uniune bancară mai aprofundată’, a declarat ministrul italian de Finanţe.