Eurogrupul nu va discuta situația Greciei. BCE nu va accepta rostogolirea obligațiunilor elene
De asemenea, le-a declarat jurnaliștilor oficialul european, discuțiile privind o posibilă ștergere a datoriei Greciei nu vor avea loc până anul viitor.
‘Vom reflecta în următoarele săptămâni și apoi vom decide cum vom rezolva problema necesităților de finanțare ale Greciei și apoi, la un moment dat, probabil mai târziu în 2014, după ce vedem că țara înregistrează excedent primar, vom rezolva și problema sustenabilității datoriei’, a răspuns Rehn la întrebarea unui jurnalist.
Grecia intenționează să acopere o parte din deficitul de finanțare pentru anul următor prin rostogolirea unor obligațiuni în valoare de aproximativ 4,5 miliarde de euro, care ajung la maturitate în luna martie 2014, și pe care Guvernul de la Atena le-a emis pentru a sprijini băncile locale, a declarat luni ministrul elen de Finanțe, Yannis Stournaras.
Banca Central Europeană și alte bănci centrale din zona euro au obligațiuni guvernamentale în valoare de 19 miliarde de euro, dintre care titluri în valoare de 10 miliarde de euro ajung la maturitate în 2014. Stournaras a sugerat că prin rostogolirea unor obligațiuni s-ar putea rezolva problema deficitului de finanțare al Greciei. Creditorii internaționali au fost de acord să ajute Grecia prin reducerea costurilor de finanțare sau prelungirea perioadei de relansare a creditelor, cu condiția să îndeplinească țintele fixate pentru acest an. Stournaras a precizat că Grecia lucrează la o soluție care prevede extinderea acestor împrumuturi până la 50 de ani, urmând că o decizie să fie luată de Eurogrup în luna noiembrie.
Joerg Asmussen, membru al comitetului executiv al BCE, a afirmat luni că BCE nu va accepta rostogolirea obligațiunilor elene pe care le deține.
Potrivit autorităților elene și oficialilor FMI, Grecia va avea nevoie de alte 10-11 miliarde de euro, începând din a doua jumătate a lui 2014 și până în 2015
De asemenea, Grecia a confirmat că anul acesta va înregistra un ușor excedent bugetar primar, condiția impusă de creditorii internaționali pentru o nouă ștergere a datoriei. Șeful Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, a afirmat recent că zona euro va adopta probabil în luna noiembrie o decizie privind al treilea program de asistență financiară pentru Grecia, după ce inspectorii internaționali finalizează evaluarea situației țării.
Grecia ar urma să raporteze un excedent bugetar primar de cel puțin 340 milioane de euro în 2013, a anunțat săptămâna trecută adjunctul ministrului elen de Finanțe, Christos Staikouras, la prezentarea în Parlament a proiectului de buget. Pentru 2014 se estimează că Atena va înregistra un excedent bugetar primar de 1,6% din PIB.
Deficitul bugetar general ar urma să ajungă la 2,4% din PIB anul viitor, iar datoria publică va ajunge la 174,5% din PIB. Pentru acest an Guvernul se așteaptă la un declin al Produsului Intern Brut de 4% și o rată a șomajului de 27%.
Produsul Intern Brut al Greciei este în declin din trimestrul trei al anului 2008. Deși Grecia a beneficiat în ultimele luni de creșterea optimismului privind viitorul țării, după ce temerile privind ieșirea din zona euro s-au atenuat, economia arată puține semne de redresare, iar rata șomajului a ajuns în mai la nivelul record de 27,6%.